394 de morminte din cimitirul Hazsongard din Cluj sunt ocrotite printr-un ordin al ministrului Culturii

16.02.2012 | Cluj Napoca , Cultură
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


394 de morminte din cimitirul Hazsongard din Cluj sunt ocrotite printr-un ordin al ministrului Culturii

Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, a asigurat, printr-un ordin ministerial, protejarea suplimentară a mormintelor considerate monumente istorice din cimitirul clujean Hazsongard.

Comisia Națională de Protejare a Monumentelor istorice a propus, în ședința sa de la finalul lunii decembrie 2011, protejarea prin lege a mormintelor clasificate individual.

Proiectul a demarat cu alcătuirea  documentației ce a cuprins lista a 394 de monumente din cimitirul Hazsongard propuse pentru clasificare, însoțită de fișele de monument, ridicarea topografică din teren, relevee arhitecturale și fotografii color cu fiecare mormânt. La elaborarea acesteia au contribuit reprezentanții și specialiști propuși de Direcția  Județeană pentru Cultură Cluj, alături de colaboratorii Fundației Hazsongard  și a Asociației „Kelemen Lajos".

Cimitirul Hazsongard figurează ca monument istoric de categoria B pe lista monumentelor istorice, beneficiind de un cadru general de protejare, fără a i se asigura, însă, o protecție specială pentru unele dintre morminte. Din cauza sporirii în ultimii ani a actelor de vandalism în cimitir, în vara anului precedent, la inițiativa ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a fost declanșată acțiunea de evaluare și clasificare individuală a mormintelor.

Clasarea, munca de teren a fost efectuată de reprezentanți și specialiști ai Direcției Județene pentru Cultură Cluj, alături de colaboratori ai Fundației Hazsongard  și ai Asociației „Kelemen Lajos", care au transmis, în 12 decembrie 2011, documentația finală la Ministerul Culturii.

”Am îndeplinit unul dintre cele mai importante obiective ale Ministerului Culturii și ale UDMR. Am asigurat o protecție sporită pentru aproape 400 de morminte din cimitirul Hazsongard, păstrând astfel demnă amintirea marilor personalități istorice și culturale transilvane”, a declarat ministrul Kelemen Hunor.

Clasificarea celor 394 de monumente funerare reprezintă asigurarea celui mai înalt grad de protecție pentru cimitirul clujean care datează de peste patru secole și care a fost declarat, în urmă cu 40 de ani, monument istoric de categoria B.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.