29.04.2012 | Hunedoara , Alegeri locale

Alegerile locale, prioritatea imediată a UDMR

Prioritatea imediată a Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) o reprezintă alegerile locale, a anunţat preşedintele Kelemen Hunor, duminică, la Deva, într-o conferinţă de presă.

Liderul UDMR a declarat că Uniunea se prezintă în faţa alegătorilor cu 9.462 de candidaţi „puternici, credibili şi cu rezultate concrete în beneficiul comunităţilor locale”, dintre care 317 candidează pentru funcţii de primar, iar 13 pentru cea de preşedinte ale consiliilor judeţene. Unul dintre obiectivele Uniunii este să păstreze preşedinţia a patru consilii judeţene, respectiv cele ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Covasna şi Harghita.

Potrivit acestuia, UDMR are mai mulţi candidaţi la alegerile locale decât în anul 2008 cu aproape 500.

„Vrem să avem o reprezentare puternică la nivelul administraţiei publice locale, pentru că tot mai multe decizii importante pentru comunitate se iau la nivel local”, a arătat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a afirmat că programul electoral cu care UDMR se prezintă în faţa alegătorilor este rezultatul „Consultării Ardelene” care a avut loc anul trecut şi în cadrul căreia 80.000 de familii au răspuns chestionarului. „Programul nostru electoral nu este inventat în birourile UDMR, ci este scris de cele 80.000 de familii care au răspuns chestionarului nostru”, a subliniat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a arătat că cele 80.000 de familii au ridicat peste 300 de probleme cu care se confruntă de la siguranţa socială, a locurilor de muncă, sistemul de sănătate, până la cele legate de infrastructura rutieră, în mod special modernizarea drumurilor judeţene şi locale, până la dezvoltarea reţelelor de canalizare şi apă potabilă.

„O categorie aparte se referă la problemele specifice comunităţii maghiare, cum sunt învăţământul în limba maternă, folosirea limbii materne în administraţie etc.”, a spus liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a mai declarat că, după votarea moţiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului din care şi UDMR făcea parte, Uniunea îşi va urmări propria agendă, fără a realiza nici un fel de alianţe electorale. „Este o perioadă în care va fi important să explicăm ce am făcut şi să ne asumăm eventualele greşeli comise în perioada guvernării”, a explicat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai vorbit despre faptul că o problemă fundamentală a politicii româneşti o reprezintă migraţia politică, fenomen îngrijorător care a fost accentuat de sistemul electoral introdus în 2008 (votul uninominal – n.n.)  şi cu care Uniunea nu a fost de acord.

„Consider că migraţia politică trebuie restricţionată sau eliminată cumva din viaţa politică. În caz contrar, credibilitatea clasei politice va fi  într-o continuă scădere. (...) Votul cetăţenilor trebuie să se regăsească în structurile Parlamentului şi implicit în deciziile care se iau. (...) Aceste trădări sunt păcătoase, iar actualul sistem electoral, cu care noi nu am fost de acord, a contribuit la adâncirea acestui fenomen. (...) Foarte repede trebuie găsit un medicament la această maladie a clasei politice”, a subliniat preşedintele UDMR. În opinia sa, migraţia politică ar putea fi oprită inclusiv printr-o prevedere constituţională.

În aceeaşi conferinţă de presă, Kelemen Hunor a mai declarat că UDMR consideră că România are nevoie de alegeri anticipate, care să ducă la formarea unui guvern cu susţinere parlamentară consistentă.

„Pentru România este de dorit să avem cât mai repede alegeri parlamentare. Se va putea ajunge la anticipate doar dacă va exista consens politic. (...) Constituţia nu permite dizolvarea Parlamentului foarte uşor, dar pot fi organizate alegeri anticipate dacă va exista consens în clasa politică. (...)  UDMR cu 7% în Parlament nu poate declanşa alegeri anticipate, dar va susţine o decizie care să ducă la organizarea lor. Acestea ar putea fi organizate în septembrie. Diferenţa între septembrie şi decembrie nu pare a fi mare, însă, alegerile sunt foarte importante în perspectiva menţinerii echilibrului financiar şi bugetar al ţării. Fiecare zi este foarte importantă”, a subliniat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a adăugat că guvernele Boc şi Ungureanu au pregătit majorarea salariilor cu 16%  în acest an. „Există o rezervă de 5 miliarde de euro la Ministerul de Finanţe, am discutat despre majorarea salariilor cu FMI. Nu lăsăm visteria goală pentru majorarea salariilor începând cu luna iunie”, a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR participă, duminică, la deschiderea oficială a celei de a III-a ediţii a Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara. Evenimentul va avea loc la Castelul Huniazilor din municipiul Hunedoara, la ora 20.45, în debutul concertului trupei REPUBLIC din Ungaria.

Manifestările din cadrul Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara vor dura până în 6 mai şi se vor desfăşura în întreg judeţul.

Alegerile locale, prioritatea imediată a UDMR

Liderul Uniunii a adăugat că guvernele Boc şi Ungureanu au pregătit majorarea salariilor cu 16%  în acest an. „Există o rezervă de 5 miliarde de euro la Ministerul de Finanţe, am discutat despre majorarea salariilor cu FMI. Nu lăsăm visteria goală pentru majorarea salariilor începând cu luna iunie”, a mai spus Kelemen Hunor.

Conferinţă de presă la Deva Conferinţă de presă la Deva Conferinţă de presă la Deva