Am înțeles care sunt așteptările comunității – a fost concluzia candidaților UDMR din județul Cluj, prezentată în cadrul unei conferințe de presă de final de campanie

07.12.2016 |

Cei doi candidați ai UDMR pentru Camera Deputaților din județul Cluj, Hegedüs Csilla și Csoma Botond, candidatul pentru Senat, László Attila, respectiv președintele executiv al organizației județene a UDMR, Antal Géza, au susținut miercuri dimineață o conferință de presă la intrarea în municipiul Cluj-Napoca, marcând finalul campaniei electorale.

Csoma Botond a spus că locația aleasă nu este o coincidență. „Suntem la intrarea în municipiul Cluj-Napoca. Aș vrea eu să spun la intrarea în Kolozsvár și Klausenburg, dar din păcate nu o pot face”, a spus candidatul, amintind despre situația plăcuțelor bilingve care nu a fost rezolvată de peste un deceniu în municipiu.  În ceea ce priveşte campania electorală, Csoma a declarat că întâlnirea personală cu potențialii alegători a fost extrem de importantă atât în mediul rural, cât și cel urban.  Conform candidatului UDMR, drepturile lingvistice, educația de calitate și dezvoltarea rurală sunt cele mai importante teme din regiune.

Hegedüs Csilla a declarat la rândul său că s-a convins de trei lucruri în această campanie: „Ştim ce vrem, am înțeles care sunt așteptările comunității, avem multe de făcut și vor încerca să ne împiedice în toate modalitățile posibile”. Aceasta a adăugat: ”Lipsește, azi, dintre noi un om, care a făcut enorm de multe pentru comunitatea clujenilor maghiari. În această țară fiecare faptă bună se răsplătește cu o pedeapsă. Horváth Anna a fost persecutată pe nedrept. În aceste momente se decide dacă va fi lăsată să își continue munca sau va fi subminată”, a explicat Hegedüs, care și-a exprimat opinia în legătură cu un alt eveniment de actualitate, în care a fost atacată minoritatea maghiară din România. Ea a spus că este inadmisibil ce s-a întâmplat în cazul pelerinajului de Rusalii de la Șumuleu Ciuc: „Nu s-a mai întâmplat ca o țară să nu pledeze în favoarea unui dosar propriu la UNESCO. De aceea am cerut demisia ministrului Culturii”. În opinia sa, acest eveniment dovedește, încă odată, că trebuie să fim prezenți acolo unde de iau deciziile care ne afectează. „Acesta este motivul pentru care trebuie să ieșim duminică la vot!”, a evidențiat Hegedüs.

Candidatul pentru Senat, László Attila, a spus în legătură cu locația conferinței de presă - hotarul din 1940 al Clujului, că la dreapta acestui obelisc oamenii și-au primit terenurile înapoi, iar la stânga încă așteaptă. În opinia candidatului, situația drepturilor de proprietate trebuie clarificată, iar acest lucru se poate face doar la București. Despre campania electorală, acesta a spus că se străduiește, împreună cu colegii săi din UDMR, să rezolve fiecare problemă semnalată. În Parlament vor reprezenta fiecare persoană, de la omul de la oraş la tineretul din mediul rural, de la elevi la pensionari.

Antal Géza, președintele executiv al organizației județene Cluj a UDMR, a dat câteva detalii numerice despre campanie spunând: „Am luat legătura cu aproape 50.000 de oameni, iar peste 150.000 de materiale informative au ajuns prin candidații și voluntarii noștri la familiile din județ”.