Antal Lóránt: Este necesară o reală strategie economică, nu înlocuirea miniștrilor la fiecare șase luni

19.06.2018 | Senat

Grupul UDMR din Senat nu a votat pentru moțiunea simplă de înlocuire a ministrului Economiei, deoarece textul propunerii enumeră o serie de probleme economice cu caracter general, care sunt imposibil de soluționat în termen de cinci luni.

"Este imposibil să se rezolve problemele enumerate de opoziție în cinci luni.  Atât timp a trecut de când Daniel Andrușcă se află la conducerea  Ministerului Economiei. Suntem de acord cu partidele de opoziție că ministrul Afacerilor Economice nu a informat în mod adecvat publicul despre activitățile sale. De asemenea, suntem de acord cu necesitatea unei strategii economice reale și a unor direcții clare de dezvoltare pentru a avea indicatori economici mai buni, dar pentru aceasta trebuie să oferim ministrului de resort posibilitatea de a-și face treaba, de a-și demonstra capacitatea. Din acest motiv, UDMR nu a votat moțiunea simplă inițiată împotriva ministrului Economiei”,a declarat senatorul UDMR, Antal Lóránt, luni, după votul din Senat.

Potrivit senatorului de Harghita, moțiunea simplă este un instrument democratic care permite partidelor de opoziție să își exprime criticile față de reprezentanții Guvernului, dar și să inițieze o dezbatere realistă asupra realității românești.

„Partidele de opoziție, totuși, folosesc un standard dublu atunci când, de exemplu, reproșează actualului minister starea precară a unor companii publice precum Oltchim. Procedurile de insolvență în cazul fabricii chimice din Râmnicu Vâlcea au fost demarate în 2013, când liberalii erau la guvernare. De asemenea, se opun fondului suveran de dezvoltare și investiții, spunând că nu va rezolva problemele financiare ale companiilor publice. Fondul pentru acțiunile celor 33 de companii de stat românești încă nu funcționează, ar trebui așteptat dacă acesta poate să obțină rezultatele scontate, dacă poate să implementeze mari investiții de infrastructură", a subliniat senatorul UDMR.

Antal Lóránt consideră că ar trebui acordată o perioadă de grație de cel puțin un an ministrului Economiei și abia apoi invitat în Parlament să își prezinte un raport cu privire la realizările sale.