Cluj Napoca - Capitala Europeană a Tineretului în 2015!

10.05.2012 | Cluj Napoca
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cluj Napoca  - Capitala Europeană a Tineretului în 2015!

În cadrul unei conferinţe organizate de cei doi europarlamentari ai UDMR, Csaba Sógor şi Gyula Winkler, miercuri 9 mai în Parlamentul European a fost prezentat  proiectul Youth@Kolozsvár 2015 referitoare la candidatura Clujului la titlul de  Capitală Europeană a Tineretului în 2015 precum şi iniţiativa în sine a Forumului European al Tineretului.

  La eveniment au participat şi invitaţii deputaţilor Csaba Sógor şi Gyula Winkler.

Co-organizator al evenimentului, Csaba Sógor a salutat audienţa şi a vorbit despre experienţele sale care-l leagă de Cluj, evidenţiind caracterul multicultural al oraşului: după o dominaţie germană în urmă cu mai multe secole, azi la Cluj se vorbeşte româna şi maghiara, dar şi franceza, germana şi chineza datorită universităţilor din oraş. Clujul ar fi cea mai bună alegere pentru acest titlu pentru că reprezintă spiritul european atât prin istoria cât şi prezentul său. Studenţii reprezintă o cincime din populaţia oraşului, iar tinerii sunt întotdeauna capabili să inoveze şi să se reinventeze, să treacă peste moştenirile adesea neplăcute ale istoriei şi să reprezinte valori multiculturale.

Gyula Winkler a reamintit celor prezenţi că proiectul Clujului este prezentat într-o aniversare specială, 9 mai, Ziua Europei, cea de-a 62-a aniversare a Declaraţiei Schuman. Aceasta este o zi care merită sărbătorită în Parlamentul European, în Casa Europei, aceasta fiind singura instituţie UE a cărei membri sunt aleşi în mod direct de către cetăţeni. Este în interesul Europei şi a cetăţenilor săi ca PE să primească puteri sporite şi să proiecteze cât mai bine diversitatea Europei – a spus deputatul. Gyula Winkler a adăugat că PE este forul cel mai adecvat pentru prezentarea şi discutarea unor propuneri, aici trebuie căutaţi susţinători şi prieteni pentru iniţiativă. În acest sens, europarlamentarul a declarat că tinerii, care fac parte din organizaţii de tineret şi sunt prezenţi în PE sunt cei mai buni ambasadori.

Proiectul a fost prezentat de preşedintele Grupului PONT, András Farkas, iniţiatorul acestuia. După Farkas, echipa din Transilvania are cele mai bune şanse de a obţine titlul pentru că a organizat deja patru evenimente publice cu participarea mai multor organizaţii de tineret din Cluj, un flash mob virtual cu peste 1 000 de participanţi, o pagină web bilingvă şi o pagină de facebook cu peste 2 600 de susţinători.

În cazul în care oraşul va primi titlul, clujenii se vor concentra pe trei proiecte majore.

Proiectul QR-code implică un flash mob cu 4 900 de participanţi, care ar forma logoul Youth@Kolozsvár 2015 în momentul în care satelitul Google trece peste Cluj, astfel logoul ar fi vizibil pe Google Earth şi Google Maps.

Proiectul Cluj Never Sleeps ar pune accentul pe cea mai lungă zi a anului. În această zi şi noapte ar avea loc o serie de evenimente culturale şi distractive, transportul public ar funcţiona toată noaptea, iar unele tramvaie ar găzdui concerte mai mici.

Proiectul Share Collector ar motiva tinerii să participe la cât mai multe evenimente. Echipele participanţilor locali, naţionali şi internaţionali ar participa la evenimente cu cartele de puncte, iar echipele cu cele mai multe puncte ar participa la o tombolă.

În cea de-a doua parte a evenimentului András Farkas a prezentat şi proiectul Webkastély, al cărui câştigători au vizitat PE la invitaţia deputaţilor Csaba Sógor şi Gyula Winkler.

În discursul său de închidere Csaba Sógor i-a mulţumit lui András Farkas pentru prezentarea proiectelor. – Cele spuse aici susţin faptul că în Transilvania există tineri, maghiari şi nu numai, care reprezintă o valoare pentru Europa, România şi Transilvania şi care fac multe pentru păstrarea valorilor culturale ale Transilvaniei. Vă mulţumim că aţi împărtăşit experienţele voastre cu noi. Astfel şi noi ne putem forma o idee mai bună despre modului în care tinerii pot contribui la dezvoltarea Transilvaniei, a României şi a Europei.

Deputatul maghiari din Transilvania a mai adăugat că speră ca guvernul României va descoperi valorile multilingualismului şi a multiculturalismului şi va lua măsuri pentru păstrarea limbii, culturii şi moştenirii minorităţilor, deoarece acestea sunt foarte importante pentru România, dar şi pentru Europa.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.