Csaba Sógor: Este nevoie de gândire creștină și de politică creștină în Europa

28.12.2018 | Parlamentul European

Csaba Sógor: Este nevoie de gândire creștină și de politică creștină în Europa

În Europa care se schimbă în continuu și este agitată, este nevoie de valori creștine, coerență și experiență - a spus Csaba Sógor la reuniunea UDMR din Ciuc. El a exprimat nevoia ca comunitatea maghiară din Transilvania să trăiască și să se dezvolte într-o Europă puternică. Dacă în Europa sau Bruxelles avem probleme mari, aceasta este pentru că mulți creștini au luat decizia de a se abține de la politică, ca și cum politica ar fi ceva păcătos ce ar trebui evitat.

Europarlamentarul a accentuat că atunci când vine vorba de viitorul Europei, conform responsabilității creștine, trebuie să planificăm pe termen lung, și nu pentru următorii patru sau cinci ani. El a adăugat că aceasta este direcția aleasă și de alianța Fidesz-KDNP, împreună cu care încearcă să convingă deputații occidentali că sarcina lor nu este de a invita pe toată lumea în Europa, ci de a ajuta pe nevoiașii la locul lor, să construiască un viitor pentru ei în țara lor.

Csaba Sógor a declarat că este încurajator faptul că, în cazul unei alegeri reușite, noul președinte al Comisiei Europene ar putea fi Manfred Weber, principalul candidat al Partidului Popular European, pentru care valorile creștine sunt o prioritate. „Lucrăm împreună timp de unsprezece ani, ne cunoaștem bine, și nu în ultimul rând este conștient și de problemele comunității noastre. Îl susținem pentru că, pe lângă valorile creștine, problema protecției drepturilor minorităților este de asemenea importantă pentru el” - a explicat europarlamentarul.

Sógor a reamintit că în toamna acestui an a trecut un raport în PE care cere de la Comisia Europeană o directivă, un cadru legislativ comun și un mehanism de monitorizare pentru protecția minorităților. În același timp, inițiativa Minority Safepack a fost un pas foarte important în acest mandat, urmând să fie prezentat următoarei Comisii Europene, ceea ce înseamnă că următorul președinte va avea un rol decisiv asupra viitorul comunității maghiare.

the Commission is going to be. At   the   same   time,   the   Minority Safepack   is   another   step   into   this   direction,   which   is   going   to  be   presented   to   the   next European Commission, and makes it a matter of great importance who the next President of the Commission is going to be.