Cserey Csaba: ,,Iuliu Ilyés este un primar care şi-a pus amprenta pe acest oraş.”

30.05.2012 | Alegeri locale , Satu Mare

Cserey Csaba, cunoscutul percuţionist, a venit la Satu Mare acum 23 de ani, pentru o scurtă vizită. De atunci este locuitorul acestui oraş. Numele lui se leagă de Teatrul de Nord, şi de Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, de numeroase turnee naționale şi internaţionale, precum și de multe concerte caritative. Acum o lună şi-a sărbătorit 40 de ani de la începutul carierei sale de percuţionist, activitatea lui este deja parte integrantă a vieţii culturale a municipiului. Joi seara, de la orele 19, la invitaţia primarului Iuliu Ilyés, „Csabcsi” dă un spectacol la Chilly Csárda, în cadrul unei seri muzicale. În continuare puteți citi un scurt interviu cu artistul.

V-aţi născut în Secuime, aţi ajuns la Satu Mare acum 23 de ani. Ce v-a determinat să rămâneţi aici ?
În primul rând munca, pe care am început-o acum 40 de ani, continuarea acesteia,  sătmărenii, spectatorii, cultura, şi tot oraşul, care a contribuit în ansamblul lui la succesele mele.

Care este atracţia oraşului Satu Mare?
Sunt mândru că în Satu Mare există comunităţi care apreciază valorile culturale. Iniţiativele noi sunt binevenite, şi sunt primite cu deschidere, asta am constatat din reacţia publicului. Acest lucru a fost confirmat de numărul mare de spectatori şi la concertul meu jubiliar de 40 de ani, la care au venit persoane despre care nu m-aş fi gândit niciodată că ar fi interesate de un asemenea eveniment.

De când îl cunoaşteţi pe Iuliu Ilyés? Putem vorbi despre o prietenie?
Bineînţeles că este o prietenie. Cunoştinţa noastră datează din 2002, atunci când eu îmi începusem incursiunile în lumea jazz-ului. Am început să colaborăm cu ocazia diferitelor evenimente, colaborare care cu trecerea anilor a devenit prietenie.

Cum aţi caracteriza activitatea sa de primar?
El este un primar care şi-a pus amprenta pe acest oraş. În comparaţie cu predecesorii săi el are rezultate, munca depusă este palpabilă, dezvoltarea oraşului este vizibilă.
Sătmărenii îl stimează, recunosc activitatea sa.

În ce se ascunde secretul succesului?
Este un om calculat, tolerant, comunicativ. Am fost de mai multe ori în compania lui, şi acasă, şi în străinătate, pe parcursul cărora de fiecare dată i-am putut constata capacitatea extraordinară de comunicare, prin care se face uşor înţeles de oameni, găseşte imediat limbajul comun cu ei. El face ceea ce spune. Mie îmi plac asemenea oameni ca el. Este un om bun şi un bun primar.

De ce trebuie să-l voteze sătmărenii în 10 iunie?
Oraşul are nevoie şi în continuare de un primar credibil, care e şi un om credibil. Dacă cineva a început un lucru şi vrea să-l termine, trebuie lăsat şi sprijinit în acest sens. El a făcut multe pentru acest oraş, trebuie sprijinit ca să poată continua.