Declarațiile președintelui UDMR, Kelemen Hunor după consultările de la Cotroceni

06.02.2020 | Actualitate politică

La consultările de joi nu am propus un candidat pentru funcția de prim-ministru; așteptăm să vedem pe cine va propune Klaus Iohannis pentru această poziție, dar suntem siguri că nu vom forma o nouă majoritate cu PSD în Parlament.
În cadrul dialogului cu șeful statului am subliniat că noi susținem în continuare necesitatea organizării alegerilor anticipate, dar modul în care ar fi reglementat PNL derularea acestora, prin adoptarea OUG, este îngrijorător și neconstituțional.

Guvernul lui Ludovic Orban ar permite organizarea în aceeași zi a alegerilor locale și parlamentare, ceea ce ar anula o decizie anterioară a Curții Constituționale.

Guvernul lui Ludovic Orban ar modifica, de asemenea, prin OUG, sistemul electoral pentru circumscripțiile județene, fapt care ar permite cetățenilor să voteze pe liste suplimentare în orice județ, indiferent de domiciliu. De exemplu, dacă 100.000 de studenți din Cluj-Napoca ar vota pe liste suplimentare, votul lor ar distorsiona rezultatele județului Cluj.

Dacă această OUG va fi publicată în Monitorul Oficial, vom solicita Avocatului Poporului să depună o contestație la Curtea Constituțională.