Discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, susținut luni, înaintea votului de învestire a noului guvern

04.11.2019 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, susținut luni, înaintea votului de învestire a noului guvern

Suntem în fața unei situații inedite: într-un an electoral, înaintea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare, suntem chemați să învestim, prin votul nostru, un guvern monocolor și minoritar. Suntem chemați să vă dăm ceea ce ați dorit fără inhibiții, fără scrupule.

Ați dorit cu ardoare puterea executivă pe lângă cea prezidențială, înainte de alegerile generale. Astăzi veți primi ceea ce ați vrut, veți avea și puterea executivă și va depinde doar de dumneavoastră, domnule Ludovic Orban, în ce mod veți folosi această putere.

Noi, cei de la UDMR nu așteptăm minuni de la noul guvern.

Așteptăm, însă, o guvernare responsabilă față de fiecare cetățean, așteptăm respect pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate. Așteptăm gestionarea corectă și transparentă a treburilor țării. Așteptăm de la d-voastră rectificarea de buget și proiectul de buget pentru anul viitor.

Unul echilibrat, fără excese, și, de asemenea, unul care să asigure pentru prima dată, în istoria noastră recentă, 6% din PIB pentru educație. Așteptăm să investiți în acest domeniu esențial pentru viitorul societății. Valorile comunitare și individuale se bazează pe existența și funcționarea unui sistem educațional performant, care să fie în beneficiul copilului și să aibă un accent deosebit pe cunoașterea competitivă.

Așteptăm să asigurați fondurile necesare pentru investiții publice, respectând nevoia comunităților locale și dezvoltarea infrastructurii mari. Așteptăm să solicitați, pe principiul flexibilității, realocarea a 2 miliarde de euro de la POIM la POR.

Mă uit la lista de guvern, la lista miniștrilor, ordinea în care sunt puși pe această listă, și acest lucru spune enorm de mult. Poate va veni și momentul când educația, cultura și transporturile și infrastructura nu vor mai fi pe ultimele locuri pe această listă.  

Aveți șansa de a reinstaura supremația parlamentului în procesul de legiferare.

Miniștrii care vor veni des în comisiile parlamentare și vor dialoga cu parlamentul, vor avea și o viață mai ușoară, dar și rezultate bune și vizibile.

Dacă veți pune în aplicare legile aprobate în Parlament, dacă veți respecta tratatele internaționale ratificate, dacă nu veți folosi ordonanțele de urgență decât în cazuri într-adevăr excepționale – într-un cuvânt dacă ne veți respecta, vă vom respecta și noi și ne vom respecta cuvântul dat. Dacă veți respecta comunitatea maghiară din România, veți avea respectul nostru și susținerea noastră.

Aveți câțiva miniștri care au primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate.

Aveți și miniștri care nu prea au ce căuta într-un guvern de centru-dreapta.

Sigur este responsabilitatea d-voastră, răspunderea vă aparține.

Depinde doar de modul în care veți acționa, de modul în care veți guverna.

Însă adevărata responsabilitate - să nu compromiteți într-un an de zile șansele unei guvernări de centru-dreapta pe termen lung - vă aparține în totalitate.

Orice greșeală, orice aroganță, orice lipsă de profesionalism, orice exces și lipsa măsurii va compromite șansa să continuați și după alegerile parlamentare. România are nevoie și va avea nevoie de o guvernare de centru-dreapta după alegerile de anul viitor. Dacă va avea sau nu, depinde de cum veți guverna.

Vă urez succes. Vă vom vota astăzi ca să plecați din port spre mare, dar suntem cu ochii pe d-voastră, gata sa vă susținem, dacă meritați, și pregătiți să vă sancționăm -  inclusiv cu o moțiune de cenzură - dacă va fi nevoie.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.