”Diversitate, elan, comunitate” sunt mesajele principale ale şedinţei de constituire a Organizației de Femei din UDMR

29.09.2013 | Organizația de Femei UDMR

În cea de-a doua parte a programului Congresului, Nagy Emese, membră a comisiei de inițiativă, consilierul președintelui UDMR, a relatat pe scurt concluziile și rezultatele ultimilor patru luni de organizare, spunând că: ”Ne-am adunat aici, la Cluj, peste 200 de delegați, deoarece ne-am formulat un țel comun. Uneori, poate nu îl rostim cu același glas, dar scopul este același și unic. Să facem față provocărilor cotidiene ca femei puternice, cu mândrie, pentru a fi recunoscute și respectate  în căminul nostru, la locul de muncă și în comunitate”, a afirmat Nagy Emese, adăugând totodată că: ”Este important să înțelegem că noi, femeile, nu trebuie să fim specialiști în toate, nu trebuie să fim perfecte în tot ce facem. Miza noastră nu este de a câștiga competiția cu bărbații. Noi trebuie să demonstrăm că suntem capabile de altceva, de a crea ceva nou. Pentru noi, oamenii sunt importanți. Noi ne bazăm pe rezultatele și realizările femeilor curajoase și devotate”.

În continuarea discursului său, consilierul președintelui a vorbit despre participarea organizației de femei în structurile de decizie ale UDMR: ”Am deplina convingere că nu avem nevoie să stabilim cu fermitate principiul reprezentării proporționale. Nu avem nevoie să stabilim prin procent fix participarea femeilor în forurile de decizie ale Uniunii. Este lipsit de curaj să afirmi că, fără o cotă prestabilită, nu vom reuși să ne atingem scopurile, nu ne vom face auzite vocile. Suntem mult mai puternice, mai curajoase și tenace decât atât. Lupta noastră nu trebuie să se axeze pe cele 15 procente sau locurile din Prezidiul Uniunii. Noi cerem doar posibilitate  pentru a munci și demonstra ”, a opinat Nagy Emese în intervenția sa.

Hegedűs Csilla, secretar general adjunct pentru Cultură din UDMR, a spus la rândul său: ,,Viața mea se centrează pe trei direcții: familia, Castelul Banffy și activitatea din sfera publică. Poate unii vor spune că nu se pot face cu succes toate deodată și în același timp, însă eu le consider provocări cărora trebuie să le fac față”.

Aceasta a adăugat: ”Văd aici de față o echipă mare, femei care doresc să facă ceva pentru ca situația femeilor să se schimbe, să aibă mai multe curajul de a ieși în fața opiniei publice, de a-și asuma roluri publice. Nu din interese personale, ci pentru a crea un viitor viabil copiilor noștri aici, acasă , în Transilvania”.

Senatorul UDMR, Biró Rozália, membru coordonator al Comitetului de inițiativă din cadrul Organizației de Femei, a atras atenția celor prezenți că prin înființarea acestei organizații se deschide un nou capitol în istoria Uniunii, cea mai consecventă formațiune din paleta politică românească.  ”Reprezentarea femeilor în UDMR nu își are debutul azi și aici, ci este rezultatul unei munci acerbe. Am încrederea și speranța că, împreună, putem parcurge această cale. Trebuie să fim prezenți pentru a ne evalua forțele proprii, respectiv nivelul de reprezentativitate pe care îl putem revendica prin rezultatul eforturilor și muncii noastre. Sunt de părere că trebuie să ne construim rețeaua proprie, să adăugăm verigi lanțului nostru, acestea fiind principiile care să ne ghideze”, a afirmat Biró Rozália în discursul său.

În ultima parte a desfășurării congresului, a avut loc prezentarea și adoptarea Programului, respectiv Regulamentului de funcționare al Organizației de Femei din UDMR. Documentul program prezentat de Lőrincz Csilla stabilește sarcinile organizației axate pe patru principii, precum: încurajarea femeilor în asumarea unui rol în viața publică și consolidarea poziției lor în structurile de decizie, sprijinirea și  promovarea afirmării lor în sfera economică, modificarea legislației și elaborarea politicilor echitabile, respectiv protejarea și consolidarea familiilor.

A urmat apoi prezentarea și supunerea la vot a Regulamentului de funcționare al Organizației de Femei. În conformitate cu acesta, Prezidiul Național al Organizației de Femei din UDMR va avea nouă membri: un președinte, un președinte executiv și șapte vicepreședinți.

În urma numărătorii voturilor acordate de delegații prezenți la Congres, lideri și reprezentanți ai organizațiilor teritoriale și județene, în funcția de președinte al organizației de femei a fost aleasă senatorul Biró Rozália, iar poziția de președinte executiv va fi ocupată de Nagy Emese, consiliera președintelui UDMR.

Vicepreședinți au fost aleși: Hegedüs Csilla- secretar general adjunct pentru Cultură din UDMR, Horváth Anna- viceprimar Cluj, Marina Ida - primarul localității sălăjene Boghiș, președintele organizației de femei din UDMR Sălaj,  Lőrincz Csilla – director al Fondului de Mediu, membru al comisiei de inițiativă, Tudor Veronka  - președinte executiv al organizației de femei UDMR București, Fehér Kardos Gabriella – delegat al organizației UDMR Cluj și Takács Aranka – delegat al organizației UDMR Hunedoara.