Elita politică a votat, astăzi, împotriva documentului care stă la baza statului român

27.03.2019 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Elita politică a votat, astăzi, împotriva documentului care stă la baza statului român

”Partidele parlamentare au arătat, astăzi, că documentul care stă la baza statului român modern, Rezoluția de la Alba Iulia, nu este important pentru ele. Elita politică reneagă, prin votul de astăzi exprimat în Parlament, documentul de constituire a statului român și promisiunile făcute de această țară. Declarațiile făcute de politicieni arată că România este un stat model în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților naționale, dar votul exprimat, astăzi, are un alt mesaj pentru minoritatea maghiară: comunitatea noastră nu va primi, nici după o sută de ani, ce i-a fost promis în 1918”, a declarat miercuri liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, după ce Camera inferioară a legislativului, în calitate de prima Cameră sesizată, a votat cu excepția UDMR, împotriva proiectului de lege al Uniunii care ar transpune în legislația națională prevederile Rezoluției de la Alba Iulia privind minoritățile naționale.

Korodi a dat și o replică la declarația recentă a Academiei Române privind acest subiect spunând: „Academia Română țintește să reinterpreteze un document adoptat acum 100 de ani, să îi dea un alt sens unei prevederi cât se poate de clare, în opinia noastră, ale acestuia. UDMR cere statului român să îndeplinească promisiunile la care s-a angajat prin documentul care stă la baza statului român modern, dar și în numeroase tratate internaționale. Cerem drepturi pentru minorități referitoare la educație, justiție și folosirea simbolurilor proprii ale comunității noastre”.

Korodi a amintit că România nu va aplica, nici în 2019, ceea ce a prevăzut în 1918, în documentul de constituire a statului. Deputatul a spus: ”Dorim drepturi pentru minoritățile naționale din România. UDMR nu a cerut nimic extraordinar, noi am cerut doar ce este prevăzut în Rezoluția de la Alba Iulia, care spune <<Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc>>”.

Senatul va fi Camera decizională în cazul acestui proiect de lege.

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.