Fejér László: Bucureștiul nu va mai dicta prețul materialelor de construcție – s-a adoptat proiectul de lege al UDMR

28.03.2017 |

„Azi am făcut un pas spre descentralizare. Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat astăzi proiectul de lege al UDMR care stimulează piața liberă a materialelor de construcții”, a arătat deputatul UDMR, Szabó Ödön, după ce Camera inferioară a Parlamentului a adoptat inițiativa legislativă depusă în ciclul parlamentar precedent. Deputatul bihorean Szabó Ödön a precizat că actul normativ a fost elaborat și inițiat de senatorul UDMR de Covasna, Fejér László Ödön.

„Proiectul de lege reglementează o problemă care persistă de peste 15 ani. Prețul nisipului și al pietrișului, materii prime din industria construcțiilor, nu va fi reglementat de Ministerul Finanțelor,  ci de concurența de pe piața liberă”, a spus senatorul UDMR, Fejér László Ödön, inițiatorul legii după ce actul normativ a fost adoptat marți de Camera Deputaților.

Senatorul a inițiat proiectul de lege menit să stimuleze piața liberă a materiei prime din construcții în anul 2015. Astfel, UDMR a făcut un pas spre descentralizare, un obiectiv al Uniunii pentru care militează de mai mulți ani și care a fost inclus în programul electoral parlamentar. Acesta se mai referă la eliminarea birocraţiei inutile și a influenţei Bucureștiului în deciziile locale.

După doi ani de la inițierea legii, astăzi Parlamentul s-a pronunțat, în sfârșit, pentru soluționarea problemei a peste 750 de companii de producție industrială, în favoarea simplificării activității lor. Acestea au bătut mult drum până acum pentru a se consulta despre prețul nisipului și al pietrișului cu organismul competent din subordinea Ministerului Finanțelor”, a spus senatorul de Covasna, Fejér László Ödön.

Conform senatorului UDMR, România și-a asumat, la aderarea la piața comună a UE, că statul va minimaliza intervenția administrației centrale în stabilirea prețurilor. „În acest sens, România a început cu mulți ani în urmă liberalizarea prețurilor combustibililor, a gazelor naturale și a energiei electrice. În aceste condiții a fost absolut necesar ca problema prețului materiei prime din industria construcțiilor să fie soluționată”, a explicat Fejér László Ödön.