Încurajarea asocierii, unul dintre beneficiile Programului LEADER

05.05.2014 | Mureş , alegeri europarlamentare

Încurajarea asocierii, unul dintre beneficiile Programului LEADER

Foto: Bethnelni Tamás

Programul LEADER este unul de succes în toate statele membre ale UE, ideea de bază a acestuia fiind asocierea, colaborarea, lucru care aduce rezultate în toate domeniile, a afirmat, luni, Iuliu Winkler.

Candidatul UDMR la Parlamentul European s-a întâlnit, în comuna Ernei, cu reprezentanții grupurilor de acțiune locală din județul Mureș, la întâlnire participând și secretarul de stat Nagy Tamás, președintele UDMR Mureș, Brassai Zsombor, și primarul din Ernei, Jánosi Ferenc.

”În anii care au trecut s-a conturat foarte clar faptul că fondurile europene dedicate dezvoltării au sprijinit în mod semnificativ localitățile noastre din mediul rural. Dacă ne gândim doar la plățile directe în agricultură, constatăm că și în cel mai mică comună din Transivania au intrat minim 500.000 de euro. Este important să conștientizăm faptul că aderarea la UE a adus o serie de oportunități care sprijină dezvoltarea atât la indvidual, cât și la nivelul localităților”, a spus Iuliu Winkler.

El a mai vorbit despre importanța păstrării unei reprezentări cât mai puternice la Bruxelles pentru comunitatea maghiară.

”Încurajarea asocierii este unul dintre beneficiile participării în Programul LEADER, beneficiu pe care trebuie să îl multiplicăm în cazul tuturor  proiectelor europene destinate fermierilor, întreprinzătorilor, administrațiilor locale”, a explicat candidatul UDMR.

Una dintre prioritățile grupurilor de acțiune locală LEADER este încurajarea constituirii grupurilor de producători, precum și antrenarea administrațiilor locale în proiectele de dezvoltare rurală, să sprijine asocierea micilor producători și să stimuleze parteneriatele dintre comunități.

În cursul după-amiezii de luni, Iuliu Winkler urmează să aibă întâlniri cu reprezentanții comunității maghiare din Voivodeni, Gornești, Corunca, Fântânele și municipiul Reghin. Marți, el se va afla la Târgu Mureș unde va discuta cu reprezentanți ai societății civile, dar și cu întreprinzători din municipiul reședință de județ.