Inițiativă legislativă a UDMR pentru încurajarea donării de sânge

17.10.2018 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Inițiativă legislativă a UDMR pentru încurajarea donării de sânge

Senatul a adoptat, în această săptămână un proiect legislativ al UDMR menit să conștientizeze și să mobilizeze cetățenii privind importanța donării de sânge. Conform propunerii, cei care au donat sânge vor primi un mesaj în momentul în care s-a utilizat sângele recoltat și unul de mulțumire după recoltare. Totodată, inițiativa legislativă elaborată de deputatul UDMR, Vass Levente, prevede ca, în situații de urgență, acest sistem poate fi activat pentru a cere cetățenilor să doneze sânge.

Necesitatea acestei inițiative legislative este subliniată de lipsa acută din centrele de transfuzie sanguină, spun inițiatorii, exprimându-și speranța că dacă donorii conștientizează că au ajutat un om bolnav prin sângele donat, vor dona mai frecvent și vor fi mai mulți cetățeni care vor dona sânge.  Scopul final este de a majora numărul celor care donează frecvent sânge, pentru că centrele de transfuzie au nevoie și de componente sanguine ale căror termen de expirare este limitat, iar astfel stocul trebuie reînnoit în mod regulat.

În timpul lucrărilor din comisiile de specialitate, propunerea legislativă a fost susținută de senatorul UDMR, László Attila, președinte al Comisiei pentru sănătate a Senatului. Decizia finală în cazul acestui proiect de lege va fi luată de Camera Deputaților, urmând ca prevederile acestuia să intre în vigoare după un eventual vot pozitiv al deputaților și după ce va fi promulgat de șeful statului.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.