Istoria sculptată în piatră: pietre funerarii în cimitirul vechi din Viforoasa

11.07.2016 | Mureş

Istoria sculptată în piatră: pietre funerarii în cimitirul vechi din Viforoasa

Tineri cercetași din Belgia au ajutat la restaurarea pietrelor funerare din cimitirul vechi din Viforoasa. Peste 400 de pietre memoriale evocă amintiri din secole trecute în comuna din județul Mureș. Cimitirul găzduiește cel mai valoros patrimoniu de acest fel din regiune, pentru conservarea căruia Asociația Pro Havadtő a lucrat neîncetat în ultimii ani.

Sub patronajul deputatului european Csaba Sógor și al Grupul Partidului Popular European  Asociația Pro Havadtő a organizat duminică,  10 iulie, un seminar internațional la Viforoasa. Deputatul european UDMR a felicitat asociația pentru activitate și a salutat tinerii belgieni cercetașii care prin munca lor de voluntariat constituie un exemplu de altruism demn de urmat pentru orice comunitate.

"Noi avem încă capacitatea de a munci împreună și avem comunități puternice. Simțul comunității este un lucru pe care îl întâlnim tot mai rar în occident. Trebuie să ne străduim să păstrăm entuziasmul pentru conservarea patrimoniului nostru. Atâta timp cât avem entuziasm și putem lucra împreună vor exista mereu oameni care doresc să ne ajute și să ne susțină", a declarat deputatul european. Csaba Sógor a reamintit faptul că, promovarea și conservarea culturii și a diversității culturale sunt obiective comune în Uniunea Europeană și vor exista mereu fonduri accesibile destinate celor care lucrează în acest scop.