Iuliu Winkler: Maghiarii ardeleni trebuie să rămână pe pământul natal

15.03.2013 | Hunedoara , Sărbătoare

Iuliu Winkler: Maghiarii ardeleni trebuie să rămână pe pământul natal

Maghiarii ardeleni trebuie să rămână pe pământul natal, acesta a fost mesajul principal pe care l-a transmis liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler, vineri, la Deva, cu prilejul festivității de comemorare la Monumentul Eroilor.

„În fiecare an, ziua de 15 martie ne prilejuiește formularea unui nou mesaj și ne reamintește de responsabilitățile pe care le avem. (…) Una dintre responsabilitățile comunității maghiare din Hunedoara constă în conservarea patrimoniului cultural, spiritual și construit din județ. Trebuie să îngrijim această moștenire, care merită să fie iubită, respectată, dar mai ales păstrată și predată generațiilor următoare. Această responsabilitate nu poate fi realizată de altundeva. Numai atunci putem fi păstrătorii moștenirii naționale, dacă îndeplinim porunca de a rămâne în pământul nostru natal”, a afirmat Iuliu Winkler.

Celebrarea eroilor Revoluției pașoptiste a fost deschisă cu un discurs de președintele UDMR Deva,  Pogocsán Ferdinánd. Mesajul premierului Victor Ponta, cu ocazia zilei de 15 martie, a fost citit de prefectul județului Hunedoara,  Sorin Vasilescu, mesajul președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a fost transmis de Dan Stoian, managerul acestei instituții județene. Au rostit alocuțiuni primarul municipiului Deva, Petre Mărginean, și inspectorul guvernamental Dézsi Attila.
În seria manifestărilor s-a înscris și turul istoric despre Revoluția maghiară de la 1848 și spectacolul la care au participat și elevi din Ungaria, aflați în vizită la Deva, care s-au desfășurat la Grupul Școlar "Téglás Gábor" .

„Astăzi, Grupul Școlar "Téglás Gábor" s-a umplut de cadre didactice, elevi, părinți și bunici. Noi toți suntem parte a unei familii mari, în cadrul căreia, împreună, comemorăm Revoluția maghiară și am umplut de viață această școală, ceea ce ne convinge, încă odată, că "Téglás Gábor" este mai mult decât o școală, este cea mai importantă instituție a comunității maghiare din Hunedoara”, a mai spus Iuliu Winkler.

În județul Hunedoara, manifestările dedicate aniversării Revoluției pașoptiste organizate de UDMR Hunedoara au început, conform tradiției, la Simeria. La festivitatea organizată aici la monumentul din curtea Bisericii Romano - Catolice au rostit discursuri inspectorul guvernamental Dézsi Attila, vicepreședintele politic al UDMR Hunedoara,  Burján Gergely, primarul orașului Simeria,  Emil Rîşteiu. "În 1848, ideea egalității, libertății și fraternității a mobilizat națiunea maghiară. Astăzi solidaritatea, unitatea, coeziunea sunt cuvintele cheie pentru a prospera pe pământul nostru natal”, a declarat, la Simeria, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR.

Cu acest prilej, corul "Curcubeul" din Deva, condus de profesoara Lengyel Izabella, a susținut un concert.

Manifestări dedicate aniversării Revoluției de la 1848 au mai avut loc la Hunedoara, unde au fost depuse coroane la statuia poetului Petőfi Sándor de la Biserica Reformată și a avut loc un program cultural festiv în Sala Bethlen din Castelul Huniazilor. Depuneri de coroane de flori și momente comemorative și artistice s-au mai desfășurat la Petroșani, Lupeni și Streisângeorgiu.

Seria de manifestări dedicate aniversării Revoluției pașoptiste va continua duminică, 17 martie, la Orăștie, Petrila și Brad.