Kelemen Hunor: cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari

01.05.2019 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Kelemen Hunor: cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari

Este inadmisibil din punct de vedere politic și ilegal din punct de vedere administrativ faptul că  primăria localității Dărmănești din județul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaților români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în județul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează și întreține cimitirul – se arată în scrisoarea pe care  președintele UDMR, Kelemen Hunor a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcția prin procedură administrativă, până la clarificarea situației. 

UDMR protestează față de inițiativa primăriei localității băcăuane, pe care o consideră ilegală și ofensatoare. ”Toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative și să organizeze acțiuni de comemorare, dar suntem ferm convinși că nicio amplasare a unui memorial sau nicio comemorare nu trebuie să aducă atingere sensibilității unei comunități și nu trebuie să încalce demnitatea acesteia” – se arată în textul scrisorii trimise de președintele UDMR.

Potrivit informațiilor, primăria comunei Dărmănești intenționează să inaugureze monumentul dedicat soldaților români căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale, la data de 17 mai, a.c. Administrația locală a amplasat deja în cimitir 52 de cruci standard și o cruce ortodoxă de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Încălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmănești a adoptat – la data de 29 martie a.c. – o Hotărâre prin care schimbă încadrarea juridică a cimitirului, obținând avizul Ministerului Apărării pentru înființarea unui "cimitir militar internațional" pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administrații locale.

În ultimii ani, cimitirul menționat a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului. Renovarea cimitirului nu este finalizată, urmează montarea unor noi cruci din lemn, iar unele cruci din beton destinate memoriei soldaților români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.