Kelemen Hunor: Pentru toți cei implicați în viața politică, în acest moment, cea mai importantă temă de discuție ar trebui să fie credibilitatea propriilor candidați și realismul proiectelor acestora pentru comunitățile locale, nicidecum temele false

30.04.2016 | Alegeri locale

Kelemen Hunor:  Pentru toți cei implicați în viața politică, în acest moment, cea mai importantă temă de discuție ar trebui să fie credibilitatea propriilor candidați și realismul proiectelor acestora pentru comunitățile locale, nicidecum temele false

Fotografia de: Csikos Rolland

„2016 va fi, pentru toți, anul regândirii modului de a face politică, al unui alt mod de a munci pentru binele comunității. UDMR a început să pregătească această nouă abordare încă de la congresul de anul trecut: pe listele noastre de candidați pentru alegerile locale se găsesc nume noi, iar acolo unde a fost necesar, am făcut schimbări. Am plasat în linia întâi candidați bine pregătiți, oameni cu spirit de inițiativă și foarte implicați în reprezentarea comunității” , a subliniat Kelemen Hunor, astăzi, 29 aprilie, la Oradea, într-o conferință de presă ce avut ca temă miza apropiatelor alegeri.

Potrivit președintelui UDMR, candidatul Uniunii la funcția de primar al municipiului Oradea, Huszár István, este bine pregătit și va reuși să-i convingă pe cei care își doresc o schimbare la Oradea, inclusiv datorită programului său credibil. La fel și Pásztor Sándor, aflat în fruntea listei candidaților Uniunii pentru funcția de președinte al Consiliul Județean Bihor, va câștiga  încrederea alegătorilor datorită vastei sale experiențe în domeniul administrației publice.

Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a arătat că schimbarea dorită în viața publică nu presupune numai înlocuirea de persoane, pentru că, în administrația publică, experiența și credibilitatea sunt criteriile  care contează. Președintele Kelemen Hunor a precizat că, la Oradea, a discutat despre campania electorală cu candidații UDMR din județul Bihor, dar și cu cei din județele Satu Mare și Sălaj. În cadrul dialogului continuu, Kelemen Hunor a avut întâlniri de lucru și cu liderii Bisericilor istorice maghiare.

Întrebat  în legătură cu eventuala modificare a Legii electorale, președintele UDMR a afirmat că este inacceptabil ca unii să forțeze, cu doar câteva zile înainte de începerea campaniei electorale, o schimbare a regulilor jocului. „Este absolut de prisos să se discute, în momentul de față, despre constituționalitatea alegerii primarilor într-un singur tur sau în două tururi de scrutin. Ce ne-ar putea spune Curtea Constituțională pe 4 mai, chiar înaintea începerii campaniei electorale? Dacă va decide că legea în vigoare este neconstituțională, atunci organizarea alegerilor la data stabilită inițial, 5 iunie, nu va mai fi posibilă. Asta ar presupune însă prelungirea mandatelor consilierilor locali – ceea ce ar fi absurd, o decizie cu adevărat și în mod evident anticonstituțională”  a subliniat Kelemen Hunor. Președintele UDMR a mai precizat că, în prezent, niciun factor de decizie nu ia în considerare faptul că, dacă oricare dintre articolele legii actuale este declarat neconstituțional, nu va mai exista nicio legislație în vigoare în baza căreia să poată fi organizate alegeri.

Potrivit lui Kelemen Hunor, pentru toți cei implicați în viața politică, cea mai importantă temă de discuție ar trebui să fie, în acest moment, credibilitatea propriilor candidați și realismul proiectelor acestora pentru comunitățile locale. „Pentru noi, miza principală a alegerilor din 5 iunie este să apărăm interesele comunității la nivelul întregii țări, prin intermediul unor candidați bine pregătiți pe plan profesional și al unor programe credibile. De asemenea, ne propunem ca UDMR să devină, în perioada de după aceste alegeri, un instrument și mai puternic în interesul  comunității noastre – o misiune prioritară a Uniunii, încă de la înființarea sa” , a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.