Kelemen Hunor: Propunerea noastră este ca maghiarii să voteze conform propriilor convingeri în turul doi al alegerilor

06.11.2014 | alegeri prezidențiale

Fotografia de: Banga Előd-Ernő

„Participarea maghiarimii la alegeri a fost conform așteptărilor noastre. Se știa din experiența alegerilor prezidențiale anterioare că maghiarii participă la vot în număr mai mic decât electoratul majorității, mai ales de la separarea în 2009 a alegerilor prezidențiale de cele parlamentare. Astfel și numărul voturilor acordate candidatului UDMR este conform anticipărilor noastre dinaintea desfășurării primului tur de scrutin. Diferența de voturi și de procentaj dintre cei doi candidați maghiari reflectă raportul de forțe cunoscut până în prezent – candidatul UDMR a obținut 86% din voturile maghiarilor, în timp ce contracandidatul nostru, reprezentant al PPMT, a primit 14 la sută din voturile comunității.  Votul maghiarilor din primul tur de scrutin are două caracteristici: în primul rând este vorba despre un vot simbolic, care exprimă forța, ponderea comunității maghiare, respectiv capacitatea de afirmare a intereselor acesteia. Pe de altă parte, însă, se poate observa și o ușoară creștere a numărului celor care deja în primul tur de scrutin și-au exprimat opțiunea pentru una din ofertele politice ale candidaților români, printr-un vot util  – dacă putem să îl numim astfel”, a declarat președintele UDMR Kelemen Hunor, la finalul întrunirii Consiliului Permanent al Uniunii, reunit astăzi la Cluj pentru a analiza rezultatele obținute în primul tur al alegerilor pentru Președinție.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că decizia pentru turul doi al alegerilor este mult îngreunată de mai mulți factori importanți pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

”Nu îl putem sprijini pe Klaus Iohannis. După primul tur de scrutin, candidatul opoziției  a refuzat, într-un mod arogant, să inițieze orice fel de discuții sau negocieri. În perioada campaniei și cea de dinaintea acesteia, a avut declarații în permanent negative la adresa năzuințelor comunității maghiare, a dreptului de folosire a limbii materne și a autonomiei regionale. Nu putem sprijini un candidat care solicită voturile noastre dar nu vrea să asculte vocea comunității maghiare. Un candidat care vorbește despre noi, maghiarii, într-o manieră ce evocă o perioadă tristă a politicii românești, nu ar servi în niciun fel afirmării drepturilor minorităților naționale”, a subliniat președintele UDMR adăugând că, UDMR, la fel ca întotdeauna, dorește menținerea stabilității politice și guvernamentale.

”În ultimii doi ani, Victor Ponta s-a dovedit a fi un partener corect și de încredere al Uniunii. După alegerile parlamentare din 2012, el a fost cel care a dorit participarea formațiunii noastre la guvernare, dar nu putem uita nici faptul că tocmai partidul lui Iohannis a împiedicat realizarea acestui proiect.  În cele opt luni câte au trecut de la guvernarea noastră comună, nu am reușit să realizăm multe din obiectivele propuse, fiind încă mult de muncit în acest sens. De aceea considerăm o decizie bună propunerea ca premier a dlui Călin Popescu Tăriceanu, știindu-l un om de cuvânt, un politician serios care a avut mereu o atitudine respectuoasă față de comunitatea maghiară. Tăriceanu poate reprezenta garanția unei guvernări echilibrate și a unei reale creșteri economice”, a precizat liderul UDMR, accentuând totodată că apariția, revenirea lui C.V.Tudor pe eșichierul politic îngreunează decizia electoratului maghiar. Sprijinul lui Vadim și încheierea unei colaborări cu UNPR este neașteptată și neîntemeiată. Un astfel de acord nu a fost precedat de niciun fel de discuții în cadrul coaliției.

Kelemen Hunor a menționat, totodată, că UDMR consideră inacceptabilă și neasumabilă, chiar și pentru o zi, orice fel de colaborare cu un politician precum Vadim, deoarece acesta reprezintă echivalentul tuturor principiilor împotriva cărora UDMR a luptat în ultimii 25 de ani: naționalismul extremist, intoleranța și ura față de maghiari.

,,Luând în considerare toate aceste apecte, conducerea Uniunii consideră că, pentru turul doi al alegerilor, comunitatea maghiară se află în fața unei situații dificile. Pentru cine dorește să își exercite dreptul cetățenesc, îi recomandăm, ca pe 16 noiembrie, să voteze potrivit propriei convingeri”, a concluzionat Kelemen Hunor la încheierea conferinței de presă. Membrii Consiliului Permanent al Uniunii au sprijinit cu majoritate, fiind înregistrată o singură abținere, adoptarea prezentei decizii.