Kelemen Hunor: UDMR este în alianță cu oamenii

17.05.2014 | Satu Mare , alegeri europarlamentare

Kelemen Hunor: UDMR este în alianță cu oamenii

Foto: Banga Előd-Ernő

„Rezultatele dezvoltării infrastructurii sau ale ajutoarelor venite din Uniunea Europeană pentru agricultură sunt deopotrivă vizibile în Transilvania. De aceea, trebuie să ne folosim de aceste posibilități și de acum înainte, trebuie să fim acolo, la Bruxelles, atunci când au loc schimbările”, a spus Kelemen Hunor, președintele Uniunii și viceprim-ministru, la conferința de presă ținută, sâmbătă, la Satu Mare, la sediul Organizației Județene UDMR Satu Mare. Kelemen Hunor a mai spus că, în deplasările sale efectuate în întreaga țară, a formulat un mesaj european, deoarece interesul UDMR este ca oamenii să înțeleagă importanța reprezentării în Parlamentul European. „Uniunea Europeană se va schimba, iar nouă ne revine sarcina ca,  pe măsură ce acele schimbări vor avea loc, să reprezentăm și să punem în valoare interesele maghiarilor din Transilvania. Așa cum, începând din anii 1950, asigură statelor membre pacea, securitatea și relativa prosperitate, tot așa, Uniunea Europeană ar trebui să se ocupe și de soarta oamenilor, de problemele minorităților naționale autohtone”, a subliniat el.

Pe 25 mai, în Colegiul electoral numărul 2 din județul Satu Mare vor avea loc și alegeri parlamentare parțiale. În acest context, președintele Uniunii a spus: ”Nagy Szabolcs, candidatul UDMR, este un politician modest, talentat și bine pregătit, care îi va reprezenta pe sătmăreni în politica țării, independent de apartenența noastră națională”.

Kelemen a adăugat că zvonurile care circulă sunt false și că UDMR  nu are niciun fel de înțelegere cu vreun partid cu privire la alegerile parțiale  „UDMR este în alianță cu maghiarii din România. Tocmai din acest motiv, cei care gândesc că este nevoie de o coalizare împotriva UDMR merg pe o cale greșită. Și la alegerile locale din 2012, singurul lor obiectiv programatic a fost să ne învingă. Le-a reușit, dar asta nu i-a ajutat pe oameni să o ducă mai bine, vedem și noi cum arată orașul, cum arată județul. Oamenii spun că se trăia mai bine, în oraș și în județ, atunci când la conducere s-au aflat  Illyés Gyula și Csehi Árpád”, a mai spus președintele Uniunii.

Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor în legătură cu programul „Transilvania 2020”, Kelemen Hunor a spus că din bugetul de cheltuieli al Uniunii Europene reiese că, din unele puncte de vedere, strategia de dezvoltare a fost modificată. ”Noi propunem ca fondurile UE pentru dezvoltare să fie utilizate în așa fel încât să echilibrăm diferențele dintre diferite regiuni sau diferite județe. La urma urmelor, aceasta este esența coeziunii: ridicarea celui care se află mai jos. Trebuie să facem investiții prin mijlocirea cărora să se amelioreze calitatea vieții. Prin urmare, programul Transilvania 2020 urmărește o dezvoltare echilibrată, centrată pe oameni, o dezvoltare bazată pe cadrul UE disponibil pentru România”, a detaliat acesta.

Pataki Csaba, președintele organizației județene UDMR Satu Mare, a declarat, la rândul său, că sătmărenii iau foarte în serios atât alegerile europarlamentare, cât și pe cele parlamentare parțiale, lucru dovedit și de faptul că, zilele trecute, au făcut vizite în județ, în afară de președintele Uniunii, vicepreședintele politic al UDMR, Borbély László, și Sógor Csaba, candidat al Uniunii în alegerile pentru Parlamentul European.