Korodi Attila: Referendumul este unul din fundamentele democrației, susținem organizarea referendumului consultativ

18.04.2019 | Actualitate politică

”UDMR a susținut, și în Parlament, documentul trimis de președinte celor două Camere privind intenția sa de organizare a referendumului. Considerăm că populația trebuie să fie consultată referitor la aspectele importante care afectează întreaga societate. Referendumul este unul din bazele democrației și susținem președintele în demersul său", a declarat Korodi Attila, liderul deputaților UDMR, ieri, în cadrul dezbaterii din ședința comună a celor două Camere. Legiuitorii au dat aviz favorabil documentului lansat de președinte, privind organizarea referendumului.

În discursul său, Korodi Attila a subliniat că, în cazul în care referendumul prevăzut pentru 26 mai va fi validat, acesta ar oferi posibilitatea modificării Constituției, în momentul în care se va forma o majoritate de două treimi în Parlament: propunerea UDMR este ca prin Constituție să interzică Guvernului să emită OUG-uri în orice domeniu și să nu își depășească sfera de atribuții în legiferare, responsabilitate care aparține Parlamentului. Emiterea nejustificată a ordonanțelor de urgență poate provoca daune grave și ireversibile nu numai pentru instituțiile statului, ci și în societate.

UDMR susține, de mai mulți ani, faptul că legea fundamentală a României este depășită și că este nevoie de o amendare temeinică și modernă a Constituției. Prin urmare, dacă referendumul va fi valabil, atunci clasa politică trebuie să se gândească la modul în care ar putea corela Constituția țării cu așteptările secolului al XXI-lea”, a subliniat Korodi la finalul ședinței de plen. El a adăugat că UDMR susține organizarea referendumului și încurajează electoratul să-și exercite drepturile de vot și să participe la alegerile din 26 mai.