Kovács Péter este președinte executiv al UDMR

30.05.2015 | UDMR , CRU , Târgu Mureş

Kovács Péter este președinte executiv al UDMR

Fotgrafia de: Banga Előd-Ernő

În ședința de azi desfășurată la Târgu Mureș, Consiliul Reprezentanților Unionali a ales azi prin vot secret și cu majoritate de voturi a membrilor prezenți, pe Kovács Péter, în funcția de președinte executiv al Uniunii. Potrivit deciziei CRU, Uniunea are opt vicepreședinți executivi: Bodor László – responsabil pentru programe naționale, Geréd Imre – tineret, Hegedüs Csilla – cultură, Ilyés Gyula – administrații publice locale, Magyari Tivadar – învățământ, Nagy Zoltán – organizații teritoriale, Székely István – organizare socială. Discursul lui Kovács Péter în cadrul ședinței CRU

Stimați colegi!

Organizare socială și dezvoltare organizațională – acestea au constituit principalele două sarcini primite în urmă cu patru ani din partea președintelui Uniunii, respectiv a membrilor CRU. Tocmai de aceea, permiteți-mi să fac acum un scurt bilanț al activității noastre din ultimii patru ani, forma tipărită a raportului complet regăsindu-se acum în mâinile dvs.

În perioada celor patru ani, Secretariatul General al UDMR a funcționat ca un organ executiv, încercând să fie motorul principal al Uniunii.

Cea mai mare parte a rezultatelor noastre reprezintă rodul unui parteneriat solid și continuu cu organismele interne ale Uniunii,  cu unitățile organizaționale, respectiv cu principalele instituții ale societății maghiare din România. Organizarea a 4 campanii electorale, 2 congrese, 16 ședințe CRU, nenumărate serii de manifestări și evenimente  naționale și teritoriale, prilejuite de aniversarea a 25 de ani de existență a Uniunii, fac parte din munca noastră din ultimii patru ani.

Programele naționale adresate sutelor de mii de oameni care, deși au devent deja tradiționale, au fost extinse, beneficiind de un suflu nou, au devenit din ce în ce mai populare. Mă gândesc aici la Festivalul anual Umoristic din Transilvania, Săptămâna Festivalului de Carte din Cluj, inițiativa ”Protectorii Patrimoniului”, Ziua Diasporei Maghiare Interne sau Tabăra UE.

În activitățile noastre de zi cu zi am elaborat planuri de politică educațională locale și regionale, am dezvoltat planuri de acțiune pentru sprijinirea familiilor, ne-am preocupat în mod deosebit de problemele diasporei  interne, am înființat un grup de lucru pentru integrarea romilor, am pus mai mult accent pe problematica organizării unei rețele interne pentru funcționarea Caselor Maghiare, am înființat serviciul juridic de asistență pentru drepturilor minorităților, am coordonat comunicarea internă și externă a UDMR, am asigurat consiliere și monitorizare pentru accesarea fondurilor europene, iar servicii de consultare profesională continuă au fost oferite tuturor persoanelor interesate.

Pe lângă acestea, ne-am preocupat îndeosebi de problemele tinerei generații, prin sprijinirea implementării  a 6.700 de programe derulate de organizațiile civile, de tineret și bisericești. Am organizat anual campania de promovare a școlarizării, am sprijinit mii de elevi din școlile primare cu donații de cărți și atlase editate la inițiativa noastră,  ne-am asumat sarcini în organizarea de concursuri tematice, de descoperirea noilor talente, inclusiv în competițiile sportive.

În același timp, am asigurat funcționarea unei platforme destinate pregătirii elevilor pentru examenul de Bacalaureat, am înființat un fond financiar pentru sprijinirea organizațiilor de tineret care participă la Programul Cluj – Capitala Europeană de Tineret 2015, am  acordat o atenție sporită activității organizației de voluntari a Uniunii.

Și alte nenumărate dovezi atestă, de asemenea, faptul că ultima perioadă a fost una foarte dinamică pentru noi. Însă, toate aceste realizări au fost posibile numai datorită ambiției noastre de a rămâne fideli țelului formulat încă de la începutul anilor 90, strădaniei noastre de ”a deschide” și de ”a uni” în același timp.

Am inițiat consultări extinse și permanente cu reprezentanții organizațiilor civile și profesionale, munca noastră fiind susținută de numeroși pedagogi, cercetători sociali și reprezentanți ai bisericilor istorice maghiare.

În domeniul educației și învățământului am consultat Uniunea Pedagogilor Maghiari din România, în chestiuni legate de administrațiile publice locale am solicitat opinia CNAL din UDMR, iar în privința problemelor de organizare socială, partenerul nostru de dialog a fost Consiliul de Autonomie Culturală.

Problema familiilor, a tinerilor și a situației femeilor constituie o preocupare esențială pentru noi, iar în procesul de identificare a problemelor cu care se confruntă aceste categorii, am avut ca parteneri constanți și de nădejde pe colegii noștri din Conferința Tineretului Maghiar, respectiv Organizația de Femei din UDMR. Fundația Academică Kós Károly a fost partenerul nostru permanent în organizarea conferințelor de specialitate, a cursurilor și trainingurilor de instruire. Am menținut o relație constantă cu factorii de decizie ai statului maghiar, cu reprezentanții formațiunilor politice importante de peste hotare, respectiv cu organizațiile societății civile.

În activitatea noastră am menținut un parteneriat strâns, sprijinindu-ne în mod reciproc activitatea, cu organizațiile județene și teritoriale, Cabinetul Președintelui, Cabinetul Vicepreședintelui Politic, cu grupurile UDMR din Senat și Camera Deputaților, cu europarlamentarii UDMR, administrațiile publice locale, cu platformele interne ale Uniunii și cu Fundația Communitas. Mulțumim tuturor colegilor pentru acești patru ani! Munca noastră nu se sfârșește aici, cu o altă denumire și o structură internă schimbată vom continua să muncim pentru același țel: consolidarea Uniunii!

Stimați colegi!

La Congresul de reconfigurare a Uniunii, din aprilie 2015, am spus că alegem nu doar președintele, dar și direcția politică a Uniunii: scopul este cel de reînnoire a organizării și funcționării politicii noastre, cu alte cuvinte, reînnoirea UDMR. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a formulat astfel: ”Nu este necesar să regândim obiectivele noastre, să renunțăm la principiile noastre, dar prioritățile de reprezentare și apărare a intereselor noastre, trebuie reconsiderate".

Sub egida reconfigurării anunțate la Congres, Prezidiul Executiv va iniția o serie de programe noi în numeroase domenii. Unul din președinții organizațiilor județene afirmase la un moment dat că problema nu vizează realizările Secretariatului General ci, mai degrabă, omisiunile activității sale.

În perioada care urmează trebuie să ne concentrăm mai mult pe consolidarea caracterului mobilizator al Uniunii, trebuie să adăugăm mai multă importanță activității din domeniul politicilor publice.

Prin colaborarea cu organizațiile civile și profesionale, respectiv implicarea experților din domeniu, dorim să aducem îmbunătățiri calității politicilor noastre publice. Elaborarea politicilor din domeniile importante pentru comunitatea noastră este prioritară și coordonată de câte un politician de specialitate al Uniunii.

Revenirea la Prezidiul Executiv reprezintă, în primul rând, contribuția la eficientizarea activității de edificare a comunității. Ca un prim pas în acest scop, vom demara o serie de programe la nivel național precum: implementarea strategiilor de învățământ la nivel local și regional, extinderea campaniei privind școlarizarea, programul destinat diasporei interne din marile orașe, programul managerial pentru diaspora internă, iar integrarea socială a romilor constituie, de asemenea, o prioritate pentru actvitatea noastră.

În România ultimilor 25 de ani au existat câteva progrese în domeniul drepturilor minorităților. Dar experiența ne dovedește că aplicarea acestor drepturi este mult îngreunată, întâmpină numeroase dificultăți sau chiar întârzie să apară.

Prezidiul Executiv va lansa un program de monitorizare în acest sens pentru patru domenii: proporționalitatea instituțiilor culturale, în privința bugetului, a derulării programelor, a resurselor umane, respectiv în domeniul folosirii limbii materne, al inscripționării în limba maghiară a monumentelor noastre istorice și în privința respectării prevederilor legale.

Vom demara programul nostru destinat diasporei, deoarece și pe concetățenii noștri, pe care împrejurările i-au obligat să rămână în afara granițelor, îi considerăm în continuare parte a comunității maghiare din Transilvania și contăm pe sprijinul lor în construirea unui viitor comun al nostru aici, acasă. Vom face tot posibilul pentru a-i convinge să se întoarcă pe pământul natal.

În perioada următoare ne vom concentra asupra inițierii unor legături directe și de cooperare cu organizațiile maghiare cu sediul în Uniunea Europeană, în vederea organizării unor programe comune.

Am planificat crearea unor rețele profesionale care vizează transmiterea fluxului de informații între diferite zone și promovarea schimbului de experiență și a activităților comune. Ca un prim pas în acest sens, pregătim în parteneriat cu Consiliul Autonomiei Culturale și Uniunea Pedagogilor Maghiari din România, înființarea unei rețele de comunicare internă pentru zece mii de profesori care activează în învățământ, cu scopul revitalizării rețelei de pedagogi.

În paralel, prin parteneriatul cu organizațiile civile, ne propunem crearea și funcționarea unor rețele în domeniile de specialitate, unde există o reală nevoie în acest sens.

În cadrul Uniunii au fost derulate și până în prezent o serie de traininguri de specialitate. Este necesară includerea acestora într-un sistem, respectiv de o planificare pe termen lung, în scopul îmbunătățirii eficienței acestora.

Este neceară, de asemenea, îmbunătățirea cooperării dintre structurile interne ale UDMR. În acest scop, în privința planificării, pregătirii și executării activităților directe, este nevoie de o colaborare mai strânsă între nivelul național și județean, ședințele comune trebuie regularizate, iar relația dintre Prezidiul executiv național și județean trebuie consolidată.

Printre sarcinile noastre de zi cu zi, rămâne pe un loc important continuarea organizării evenimentelor și manifestărior cu caracter național, programele noastre devenind deja o tradiție de la an la an: Ziua Culturii Maghiare, campania de școlarizare, Festivalul Umoristic din Transilvania, Festivalul Săptămâna de Carte, Tabăra UE, Olimpiada Sportivă pentru elevii gimnaziali, Academia MIERT, Ziua Diasporei Interne, Protectorii Patrimoniului – toate vor continua să rămână pe agenda noastră, respectiv să fie extinse și îmbunătățite.

În plus, este important să eficientizăm și să creăm un sistem unificat pentru politica de resurse umane a Uniunii.

Deci, activitatea nu a încetat, după cum puteți vedea, avem proiecte clare, concrete și decisive și pentru următorii patru ani, iar pentru aceasta solicit sprijinul vostru și în numele candidaților la funcțiile de vicepreședinți executivi (îi prezint în ordine alfabetică): Bodor László, Geréd Imre, Hegedüs Csilla, Ilyés Gyula, Magyari Tivadar, Nagy Zoltán, Székely István.

Vă mulțumim! Vă mulțumesc!

Fişier audio:
Declarația președintelui executiv al UDMR, Kovács Péter