Laczikó Enikő a discutat despre situația minorității rome, maghiare, evreiești și tătare organismului de monitorizare al Consiliului Europei

20.04.2018 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Laczikó Enikő a discutat despre situația minorității rome, maghiare, evreiești și tătare organismului de monitorizare al Consiliului Europei

În cadrul celui de-al cincilea ciclu de monitorizare, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței din cadrul Consiliul Europei (ECRI) a avut o întrevedere joi, 19 aprilie cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale, printre care și Departamentul pentru Relații Interetnice, în vederea depistării formelor de intoleranță cu care se confruntă diferitele categorii de comunități de pe teritoriul României. 

Specialiștii au pus accent pe situația comunității rome, însă și-au manifestat interesul și față de problemele comunității maghiare, evreiești și tătare. În răspunsurile formulate la întrebările comisiei, secretarul de stat Laczikó Enikő a menționat faptul că DRI are o contribuție punctuală în ceea ce privește punerea în practică a Strategiei de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome. În ceea ce privește comunitatea maghiară, aceasta se confruntă mai ales cu discursul instigator la ură în mass media, în cadrul evenimentelor sportive, dar și în apariția inițiativelor legislative discriminatorii sau în ceea ce privește utilizarea limbii materne. Comunitatea evreilor a semnalat DRI frecvența vandalizării mormintelor evreiești în toată țara, respectiv pictarea pe acestea a zvasticii și a altor însemne fasciste, situații cu care au fost sesizate și organele de cercetare – a mai adăugat Laczikó Enikő.  

 „Comunitatea tătară se confruntă mai ales cu problema lipsei de reprezentare politică din care derivă și lipsa de resurse materiale, de altfel absolut necesare sprijinirii activităților culturale, lingvistice ale comunității, inclusiv studiul limbii materne, de exemplu. În acest domeniu este imperios necesară asigurarea continuității chiar și în această situație nefastă. De aceea cred că noi, instituțiile publice, umăr la umăr cu organizațiile minorităților naționale trebuie să găsim o formulă prin care această comunitate să beneficieze în continuare de resursele necesare exprimării și dezvoltării identității” – a mai precizat secretarul de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.