László Attila: Decentralizarea ar trebui să servească interesele comunităților locale

17.11.2016 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


László Attila: Decentralizarea ar trebui să servească interesele comunităților locale

Candidatul la Senat al UDMR de pe lista din județul Cluj, László Attila, s-a întâlnit ieri, 16 noiembrie, cu primarii localităților din lunca Arieșului. Concluzia discuțiilor purtate a fost că deciziile luate la nivel central sunt adesea necugetate și conduc la îngreunarea situației pentru administrațiile locale.

„Primăriile au primit o decizie conform căreia, din decembrie 2016, au obligativitatea să angajeze un asistent personal pentru persoanele cu dizabilități. Intenția este foarte bună, însă modul de aplicare a deciziei nu a fost pregătită. Sunt două probleme majore: răspunderea este a administrațiilor locale fără să fie vorba de fondul de unde trebuie finanțat acest proiect. A doua problemă este că o instituție independentă va evalua cine vor fi angajații, fără ca administrația locală să aibă un cuvânt de spus”, a declarat, după discuții, László Attila.

În opinia acestuia, o decentralizare adecvată funcționează altfel: deciziile trebuie pregătite, principiul subsidiarității trebuie respectat, comunitățile locale trebuie respectate, este nevoie de timp pentru ca administrațiile locale să pregătească punerea în aplicare a acestor decizii. 

„Administrațiile locale au bugetul planificat de la începutul anului , iar centrul le atribuie o sarcină din senin, la sfârșitul anului. În foarte multe localități va fi extrem de greu să se găsească finanțare pentru acest proiect. O astfel de decentralizare silită, neprofesionistă, dă dovadă de nepăsare din partea autorităților centrale. Nu ajută în soluționarea problemelor comunităților locale, ci dăunează. Decentralizarea este foarte importantă pentru noi, oamenii din Transilvania. Lucrurile ar merge altfel dacă în rezolvarea problemei s-ar aplica mentalitatea ardeleană. Cred că administrațiile locale ar găsi soluții mult mai bune decât cele venite din București”, a conchis László Attila.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.