László Attila: Mai mult respect pentru medicii rezidenți

22.11.2016 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


László Attila: Mai mult respect pentru medicii rezidenți

László Attila, candidatul la Senat al UDMR din județul Cluj, a declarat în urma unei întâlniri cu studenții la Medicină că s-a adeverit iar că nici tinerii medici, nici pacienții nu sunt respectați. Sistemul sanitar se confruntă cu o lipsă acută de medici specialiști și, totuși, la examenul național pentru rezidențiat pentru medicii specialiști organizat în 20 noiembrie s-au anunțat de patru ori mai puține posturi decât cele vacante.

Sunt 13.000 de locuri vacante pentru medici specialiști în România și s-au anunțat  3.000 la examenul de rezidențiat. 6.000 de persoane s-au prezentat la examen și doar un aplicant din doi va avea posibilitatea de a intra în sistem, de a-și începe rezidențiatul, în timp ce sunt localități unde sunt prea puțini medici.

Este ilogic să excluzi 3.000 de absolvenți ai universităților de medicină din sistemul sanitar în timp ce, din cauza lipsei de medici specialiști, în multe localități colegii sunt suprasolicitați și îngrijirea de bază a pacienților este greoaie. Politica de sănătate actuală este una greșită. Nici educarea medicilor specialiști, nici angajarea lor nu corespund nevoilor. Sistemul trebuie descentralizat! În momentul de față și formarea practică are loc exclusiv în centrele universitare, iar deciziile de angajare nu se iau la nivelul instituțiilor sanitare. Prin urmare, nu putem anunța mai multe locuri pentru rezidenți în spitalele clinice, iar în spitalele județene și locale mai mici, neclinice, unde ar fi nevoie de ei, nu îşi pot desfășura rezidențiatul. O soluție simplă ar fi includerea tuturor spitalelor în formarea practică a tinerilor medici și să lăsăm la decizia directorilor din spitale să anunțe posturile vacante și să accepte cei mai buni candidați. Să nu fim surprinși dacă, în condițiile actuale, tinerii medici emigrează. În Europa de Vest medicii sunt respectați și au nu doar salarii mai mari, ci și un sistem mai bine gândit, mai bine adaptat nevoilor. Și aici ar fi nevoie de un plan de dezvoltare la nivel instituțional, în urma căruia s-ar putea publica posturile vacante cu trei sau chiar cinci ani în avans. Acest lucru simplu ar face posibil ca tinerii să îți poată planifica carierele și să poată decide, deja, în timpul studiilor specializarea pe care vor să o aleagă ca să aibă un loc de muncă sigur, acolo unde trăiesc”, a spus László Attila. 

Candidatul la Senat a fost de acord că examenul de rezidențiat este inutil, deoarece cei care se prezintă la acest examen au susținut examenul de licență cu foarte puțin timp în urmă. „Și acest lucru dovedește că există o diferență mare între nevoile orașelor din Transilvania și mediul rural, respectiv între cum se văd aceste lucruri din unele birouri din București. Este datoria noastră să predăm autoritatea de a soluționa problemele locale directorilor instituțiilor locale, de aceea trebuie să fim prezenți în forul decizional din București”, a spus László Attila.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.