László Attila: Nu DNA trebuie să decidă viitorul educației în limba maternă

11.11.2016 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


László Attila: Nu DNA trebuie să decidă viitorul educației în limba maternă

„În conformitate cu legislația în vigoare, consiliul local este cel care decide despre înființarea unei instituții de învățământ, urmând ca decizia să fie aprobată de inspectoratul școlar și de Ministerul Educației. Este o procedură lungă și greoaie, cu multe posibilități de a face greșeli administrative”, a declarat joi, 10 noiembrie, László Attila, candidatul la Senat al UDMR de pe lista din județul Cluj în legătură cu cazul Liceului Teologic Romano–Catolic din Târgu-Mureș.

Acesta a adăugat că fostul prefect a contestat o decizie a consiliului local, astfel responsabilitatea corectării greșelii ar fi fost a consiliului sau a Primăriei Târgu Mureş. Aceste două instituții ar fi trebuit să anunțe părțile vizate de modificarea hotărârii. 

„Directorul actual a efectuat doar demersurile administrative necesare pentru înființarea instituției de învățământ. Este inexplicabil de ce el este primul tras la răspundere când, în primul rând, primăria și consiliul local au făcut o greșeală când nu au anunțat părțile vizate de modificarea hotărârii. O greșeală administrativă trebuie corectată pe cale administrativă. Așa este corect, așa se cuvine”, a explicat senatorul.

László Attila a mai spus: „Am citit cu uimire în ultimele zile materialele publice ale DNA legate de acest caz. Din 2004 fac parte, împreună cu colegii mei, din echipa care dezvoltă rețeaua de școli din Cluj-Napoca și din județ. Nici înființarea școlilor maghiare din Turda sau din Gherla nu a fost un lucru ușor, dar caz precum cel al școlii din Târgu Mureș nu am mai văzut”.

Senatorul UDMR a adăugat că nu s-a mai întâmplat niciodată ca instituțiile să nu își fi corectat greșelile administrative în timp și în conformitate cu legea și nu a văzut niciodată un caz în care să se fi pus în pericol înființarea și funcționarea unei instituții de învățământ sau activitatea elevilor și a profesorilor de acolo. 

„Am lucrat în Senat, în aceeași comisie timp de patru ani, cu cel care a semnalat cazul – din câte știu eu un profesor – și  pot să vă spun că încă de atunci se ocupa mai tot timpul de periclitarea instituțiilor de învățământ maghiare și de revocarea unor drepturi ale minorităților din România cu inițiativele legislative pe care le-a avut. Iar acum, ca senator, acționează împotriva instituțiilor de învățământ în limba maternă. În opinia mea, acest lucru nu este în regulă. Sper că cei vizați vor avea intenții bune și vor corecta greșeala administrativă cât mai repede pentru ca instituția să îşi poată relua activitatea în conformitate cu legislația în vigoare”, a mai spus Laszló.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.