Magyar Lóránd: Programul național Carne de porc din ferme românești servește dezvoltarea pieței interne

17.05.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Magyar Lóránd: Programul național Carne de porc din ferme românești servește dezvoltarea pieței interne

Cantitatea mare de carne de porc provenită din import are impact negativ asupra pieței interne. Propunerea legislativă adoptată marți, 16 mai, de Camera Deputaților, are rolul de a contracara acest fenomen. Camera inferioară a Parlamentului a fost Camera decizională în cazul acestui proiect de lege. Proiectul de lege are obiectivul de a reglementa stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat și asigurarea condițiilor favorabile pentru fermierii care doresc să participe la acest program”, a declarat deputatul UDMR din județul Satu Mare, Magyar Lóránd, după votul din plenul Camerei Deputaților.

Membru al Comisiei pentru agricultură, Magyar a spus că o mare parte din carnea de porc de pe piața din România provine din Polonia, iar acest lucru îi defavorizează pe producătorii interni. „Proiectul de lege adoptat azi va stimula producția internă și astfel va scădea importul cărnii porcine. Și calitatea cărnii va fi mai bună, pentru că programul va sprijini eficientizarea acestui sector al economiei. Cuantumul sprijinului este între 10.000 și 250.000 de euro, defalcat la sume de 10.000 de euro pe baza unui tabel de calcul. La program pot participa fermierii care cresc cel puțin 600 de porci și îi valorifică exclusiv în abatoare autorizate”, a precizat Magyar Lóránd.

Acesta a adăugat că formularele necesare se pot procura de la direcțiile agricole județene. Bugetul total alocat acestui program este de 446 milioane de euro, care vor fi cheltuiți de guvernul actual în perioada 2017−2020.

Sebestyén Csaba, deputatul UDMR din județul Harghita, este de părere că actualul program favorizează fermierii mari, nu acordă sprijin micilor producători. De aceea UDMR va elabora o propunere legislativă, cu scopul de a remedia acest aspect.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.