Mesaj către hunedoreni

01.06.2012 | Hunedoara , Alegeri locale

Hunedoara poate să înflorească doar prin forţa comunităţii, a tuturor hunedorenilor, respingând tot ceea ce ar putea să sape pe mai departe la baza solidarităţii noastre, a declarat deputatul european Iuliu Winkler, în cadrul prezentării albumului fotografic "Vajdahunyad-Hunedoara-Eisenmarkt" care a avut loc, miercuri, la Galeriile de Artă din municipiul Hunedoara.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR, parlamentarul european Iuliu Winkler, vorbind despre albumul fotografic a lansat un mesaj de solidaritate către hunedoreni.

„Am fost deosebit de încântat când mi s-a propus să sprijin editarea acestui album care adună istoria industrială a Ţinutului Hunedoarei în fotografii vechi, multe dintre ele mai bătrâne de un secol. Am fost încântat pentru că îmi iubesc pământul natal, pentru că îi iubesc pe hunedoreni, iar editarea acestui album am privit-o ca pe un modest tribut  pe care l-am putut aduce bunicilor şi străbunicilor noştri care au făurit istorie în Hunedoara”, a afirmat preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler.

Parlamentarul euopean a arătat că fotografiile din album vorbesc despre o lume aparte, o lume specială. „Este vorba despre o lume spre care privim cu nostalgie pentru că atunci când exista ne dădea un profund sentiment de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate trainică bazată pe solidaritate şi respect. Mă uit la fotografiile acestui album cu ochii privind spre viitor, având convingerea că Hunedoara are capacitatea să renască. Hunedoara poate să înflorească doar prin forţa comunităţii, a tuturor hunedorenilor”, a arătat liderul UDMR Hunedoara.

Iuliu Winkler a mai vorbit despre Hunedoara contemporană, despre comunitatea hunedoreană care, azi, scindată are de înfruntat de multe ori probleme ce par insurmontabile.

„Realitatea este crudă şi ne arată că divizarea comunităţii hunedorene a adus doar probleme şi disensiuni, de prea multe ori, create artificial. Problemele par insurmontabile pentru că am pierdut pe drum solidaritatea care ne lega. Mă întorc din nou la bunicii şi părinţii noştri care împreună, solidari, au făurit o comunitate a cărei viaţă a pulsat în jurul exploatărilor miniere şi a combinatelor de prelucrare a metalelor. Prin muncă asiduuă şi grea, au clădit o comunitate pentru ei cu gândul spre generaţiile următoare. Să construieşti o comunitate e un lucru extraordinar care presupune un efort îndelungat, presupune încredere în omul de lângă tine, presupune dragoste pentru vecinul tău, pentru colegul tău de muncă, presupune o minte deschisă şi un spirit nobil”, a spus deputatul european.

El şi-a exprimat convingerea că toate aceste calităţi există încă în fiecare hunedorean, indiferent de vârstă sau etnie.

„Noi toţi, hunedorenii, împreună ne vom regăsi forţa şi înţelepciunea pentru a continua construcţia comunităţii noastre, respingând tot ceea ce ar putea să sape pe mai departe la baza solidarităţii noastre. Îmi place să cred că aceste fotografii vor ajunge şi sub ochii copiilor noştri, iar ei vor învăţa din ele că aparţin unei comunităţi cu profunde rădăcini multiculturale, care s-a clădit în respectul pentru muncă şi convieţuire în solidaritate”, a mai spus Iuliu Winkler.

Prezentarea albumului fotografic a fost făcută de pictorul şi profesorul Fazakas Tiberiu, despre colecţia de fotografii a vorbit coordonatorul albumului, Constantin Găină, iar un tablou al istoriei siderurgiei hunedorene a fost făcut de inginerul Eperjesi Kalman.

Albumul "Vajdahunyad-Hunedoara-Eisenmarkt" a fost prezentat pentru a doua oară publicului hunedorean, lansarea acestuia având loc, la începutul lunii mai, la Deva.