Noul Cod Administrativ împiedică descentralizarea

06.07.2019 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Noul Cod Administrativ împiedică descentralizarea

OUG nu doar că diminuează drepturile minorităților, dar împiedică și procesul de descentralizare – a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, după analiza noii reglementări apărute ieri în Monitorul Oficial. Deși UDMR a depus o serie de amendamente la Codul Administrativ adoptat anul trecut în Parlament, și care ar fi avut ca scop transferul deciziilor la nivel local în problemele care vizează în mod direct comunitățile locale, aceste propuneri nu sunt incluse în OUG adoptată miercuri.

"Poziția UDMR a fost întotdeauna clară cu privire la descentralizare: problemele locale sunt cel mai bine cunoscute de comunitățile locale, motiv pentru care deciziile trebuie luate la nivel local", a spus senatorul Uniunii. Ca exemplu a menționat propunerea privind descentralizarea serviciilor de eliberarea permiselor de conducere și cel de înmatriculare a autovehiculelor: UDMR a cerut ca acestea să fie transferate în atribuția Consiliilor Județene. Propunerea a fost adoptată de Parlament, însă aceasta a fost ulterior eliminată din textul OUG.

Un alt obiectiv important pentru UDMR a fost introducerea în textul de lege a posibilității de inițiere a acțiunii disciplinare împotriva oricărui funcționar public care, în decursul desfășurării activității sale sau în afara instituției, încalcă drepturi fundamentale ale omului, incită la ură împotriva unei minorități sau discriminează prin orice fel. ”Această dispoziție a fost de asemenea eliminată din Ordonanța de Urgență, deși ar fi împiedicat funcționarii publici să instige la ură în spațiul public și ar fi prevăzut obligativitatea respectării drepturilor și demnității cetățenilor”, a explicat Cseke Attila.

OUG va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea de toamnă a parlamentului - reprezentanții Uniunii vor susține în continuare amendamentele propuse anterior.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.