Parlamentul a votat noua lege a Voluntariatului

27.05.2014 | Camera Deputaţilor , CRU , Tineret

Parlamentul a votat noua lege a Voluntariatului

Parlamentul a adoptat ieri noua lege a Voluntariatului, ce conține numeroase modificări față de legea din 2001, aflată până în prezent în vigoare, respectiv include multe dintre propunerile formulate de MIERT (Conferința Tinerilor Maghiari din România) și numeroase organizații civile, a afirmat deputatul UDMR, Molnár Zsolt, referitor la decizia adoptată de Parlament.

„În 2011, anul european al voluntariatului, Conferința Tinerilor Maghiari a inițiat o consultare largă cu organizațiile civile și de tineret maghiare din România, respectiv cu șefii Direcțiilor Județene de Tineret, în vederea elaborării de noi propuneri privind completarea legii voluntariatului. În urma acestor consultări, cea mai importantă propunere de modificare a vizat crearea unui cadru legal pentru recunoașterea activității de voluntariat ca experiență profesională în muncă, facilitând astfel posibilitățile de angajare a tinerilor. Pachetul de propuneri elaborat, l-am înmânat subsecretarului de stat al ANT, Széll Lőrincz, aflat atunci în funcție, care din acel  moment a muncit pentru ca propunerile noastre să fie incluse proiectul de lege al Instituției, iar apoi tânărul deputat UDMR, Molnár Zsolt, a urmărit procesul de adoptare legislativă al inițiativei”, a explicat Jakab Adorján. „Doresc să mulțumesc pe această cale Uniunii Cercetașilor Maghiari din România, Uniunii Studenților Maghiari din Cluj, Uniunii Elevilor Maghiari din România și, nu în ultimul rând, conducerii Direcțiilor Județene de Tineret care au participat la elaborarea propunerilor de modificare a legii”, a subliniat vicepreședintele CTM.

Deputatul Molnár Zsolt a subliniat în declarația sa de după votarea noi legi,  că ”una din beneficiile inițiativei legislative, este că activitatea de voluntariat va fi recunoscută ca experiență profesională în domeniu, fiind astfel un avantaj în plus pentru tineri la interviurile de angajare, respectiv la evaluările pentru concursurile de proiecte. Datorită acestor pași avem șansa de a ajunge la acea garanție pentru tineri pe care și YEPP și-a asumat-o la nivel european, iar prin intermediul lor și MIERT, respectiv grupul parlamentar UDMR și-au stabilit ca scop efectuarea de pași în acest sens”.

„Sperăm că datorită noii legi, voluntariatul va deveni mai atrăgător atât pentru cei care își asumă un astfel de rol, cât și pentru organizațiile civile care se ocupă de acest domeniu, aducând un plus de valoare în funcționarea sferei civile maghiare din România, contribuind la șansele de angajare a tinerilor, respectiv va constitui o soluție de compromis în solicitarea din partea anagajatorilor a experienței profesionale de minim doi ani”, a atras atenția deputatul UDMR referitor la importanța noilor prevederi.

„În domeniul voluntariatului, România se situează sub media europeană de 40 de procente, întrucât doar 20 la sută dintre tineri sunt interesați de participarea la activități de voluntariat. Pe viitor, MIERT va milita pentru ca acest procent să fie cât mai apropiat de media UE, respectiv pentru promovarea la scară cât mai extinsă a importanței de ordin social pentru acest tip de activitate”, a declarat Jakab Adorján, referitor la țelurile organizației de tineret.