Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, Biró Rozalia, apreciază inițiativa președintelui Camerei Deputaților pentru dialogul cu premierul Viktor Orbán și salută decizia Ungariei de a susţine candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

25.09.2017 | Camera Deputaţilor

Anunțul autorităților ungare privind sprijinul acordat României în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este salutar. Ungaria este unul dintre partenerii tradiționali ai României, iar acest gest reprezintă un semnal pozitiv în vederea consolidării relațiilor dintre cele două părți. Este de remarcat faptul că cele două țări au poziții similare în privința politicii externe, a afacerilor europene, a cooperării regionale și a relațiilor transatlantice, iar toate aceste aspecte reprezintă un punct de vedere favorabil pentru îmbunătățirea cooperării bilaterale.

În același timp, îmi exprim aprecierea față de inițiativa președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a avut o convorbire telefonică cu premierul Viktor Orbán, în vederea reevaluării deciziei autorităților de la Budapesta, în legătură cu susținerea candidaturii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În acest context, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a precizat deschiderea sa cu privire la soluționarea problemei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Dorința noastră este respectarea cadrului legislativ european și internațional în problema minorităților, iar sistemul educațional reprezintă una dintre preocupările importante.

În relațiile bilaterale dintre România și Ungaria trebuie să existe un parteneriat constructiv, strategic, iar acesta se bazează pe principiul dialogului permanent, este soluția consolidării relațiilor dintre cele două țări, după cum a subliniat, în repetate rânduri, președintele UDMR, Kelemen Hunor.

România și Ungaria, în calitate de  membre ale Uniunii Europene, doar prin dialog constructiv și prin promovarea valorilor democratice, pot avea o contribuție importantă în contextul actual, când este tot mai multă nevoie de unitate și stabilitate, susține președintele UDMR.

Iar la soluționarea situației în legătură cu candidatura României la OCDE, dialogul a avut un rol important, care a dus la această evoluție pozitivă.