Premiul Pentru Cultura Maghiară Transilvăneană Contemporană, decernat pentru prima oară

23.01.2013 | Cluj Napoca , UDMR , Cultură

Pe 22 ianuarie, Ziua Culturii Maghiare,   în cadrul unei festivități desfășurate la centrul cultural Reményik Sándor  din Cluj Napoca,  președintele UDMR  Kelemen Hunor  a decernat pentru prima oară premiul Pentru Cultura Maghiară Transilvăneană Contemporană,  înființat anul trecut de UDMR.

Acest premiu poate fi acordat unor persoane sau organizații care, prin activitățile lor creatoare,  fondatoare, sau organizatorice în sfera culturii,  își aduc contribuția la păstrarea,  dezvoltarea și transmiterea către generațiile viitoare a culturii maghiare transilvănene. Țelul urmărit de Uniune este păstrarea identității maghiare transilvănene,  construirea comunității și recunoașterea contribuției tuturor celor pentru care îngrijirea culturii noastre, aducerea mai aproape a oamenilor de comunitatea lor,  constituie activitatea definitorie.

La categoria literatură, premiul a fost decernat dramaturgului Székely Csaba, autorul piesei de teatru Bányavirág (Floarea de mină), jucată cu succes pe scene din Transilvania și din Ungaria.  Laureatul premiului la categoria arte plastice este pictorul Részeg Botond,  iar la categoria muzică-film-teatru,  premiul a fost acordat regizorului Bócsárdi László, directorul teatrului Tamási Áron, din Sfântu Gheorghe.

Înainte de a înmâna premiile, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus: „Astăzi, 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, ne înclinăm în fața trecutului nostru,  aducând cinstire valorilor noastre culturale. În același timp, cu fața întoarsă spre viitor, gândurile noastre se îndreaptă spre creațiile și creatorii zilelor noastre.  Prin acest premiu nu ne-am propus să lungim lunga listă a disticțiilor existente, ci dorim să acordăm recunoaștere creatorilor care îmbogățesc viața culturală maghiară contemporană”.

Laureații premiului Pentru Cultura Maghiară Transilvăneană Contemporană primesc o statuetă creată de sculptorul Sánta Csaba,  o diplomă desenată de artistul plastic Könczey Elemér și un cec în valoare de 10 000 lei.

La ceremonia de premiere a rostit o alocuțiune episcopul evanghelic  Adorjáni Dezső Zoltán,  vorbitorul subliniind că atunci când sărbătorim și ne amintim de trecut, trebuie să ne îndreptăm atenția și spre prezentul culturii maghiare.

Cvartetul de coarde Concordia (Márkos Albert – vioară, Béres Melinda – vioară, Király Erzsébet – alto, Ortenszky Gyula – violoncel)  a interpretat compoziția Cinci madrigale, de Orbán György, iar expoziția Intermezzo – In memoriam Claude Debussy, Ferenczy Károly și Bálint Tibor a fost inagurată de criticul de artă Németh Júlia.