Restricţionarea libertăților comunității maghiare trebuie să înceteze!

07.03.2016 | Cluj Napoca , Protectia minoritatilor , Târgu Mureş
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Restricţionarea libertăților comunității maghiare trebuie să înceteze!

Considerăm inacceptabil și revoltător faptul că, la Târgu Mureş și la Cluj, autorităţile  restricţionează dreptul maghiarilor de a organiza adunări publice şi de a folosi simbolurile lor. În urma abuzurilor instituționale în serie ivite în ultima vreme, prin care se încalcă drepturile noastre la libertatea de exprimare, comunitatea maghiară pierde tot mai mult din sentimentul de siguranță și așa diminuat.

Uniunea Democrată Maghiară din România protestează împotriva faptului că, la Târgu Mureş, jandarmeria a amendat 84 de persoane care au participat, de Ziua Libertăţii Secuieşti, la o demonstraţie paşnică, fără incidente, iar la Cluj, cu ocazia marșului pașnic din 15 martie, jandarmeria a solicitat insistent îndepărtarea unui drapel considerat „ilegal” cu toate că în România  acel simbol este perfect legal.
Cerem cu insistență ca în orașele Transilvaniei, să înceteze pentru totdeauna aceste acțiuni de tipul vânătorii de vrăjitoare, îndreptate împotriva comunității maghiare. Este evident că, atât la Târgu Mureș cât și la Cluj, angajații jandarmeriei au acționat din exces de zel împotriva oamenilor pașnici, prezenţi la sărbătoarea comunității maghiare.

Solicităm insistent ca responsabilii pentru siguranța ordinii publice să fie preocupați de atenuarea pericolelor publice reale și nu de amendarea oamenilor pașnici, sau de îndepărtarea drapelului Transilvaniei ori, în alte cazuri, a steagului secuiesc. 

Pentru ambele incidente menționate mai sus, Uniunea Democrată Maghiară din România solicită o argumentare exactă din partea autorităților implicate, motivarea procedurilor oficiale, deoarece sancțiunile eventual nefondate contravin principiilor statului de drept.
Maghiarii din România nu își doresc să fie intimidați în mod constant pe pământul lor natal!

KELEMEN HUNOR,
Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.