Sebestyén Csaba: Termenul limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale trebuie extins pentru ca fermierii să nu piardă subvențiile agricole

20.10.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Sebestyén Csaba: Termenul limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale trebuie extins pentru ca fermierii să nu piardă subvențiile agricole

Riscăm ca fermierii să piardă sute de milioane de euro anul viitor din cauza subvențiilor agricole neacordate dacă nu se extinde termenul limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Trebuie modificat urgent actul normativ care prevede termenul pentru aceste documente fără care nu se acceptă cereri pentru plata subvențiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, a declarat deputatul UDMR, Sebestyén Csaba, membru al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, după ce a depus un proiect de modificare legislativă a UDMR pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, aflată în dezbatere în procedură de urgență în comisiile de specialitate.

Legea în vigoare prevede un termen de trei luni, timp în care autoritățile locale, conform normelor metodologice propuse de ministerul vizat, pot aproba documentația amenajamentelor pastorale, care însă nu pot fi realizate în perioada de toamna sau iarna, și nici înaintea publicării normelor de aplicare de către minister. ”Această modificare legislativă trebuie tratată cu prioritate, pentru că nu putem risca ca fermierii să piardă subvențiile agricole. Este o problemă care trebuie rezolvată urgent. Am depus un proiect de modificare legislativă care prevede extinderea termenului până în ianuarie 2019”, a atras atenția legiuitorul din județul Harghita, Sebestyén Csaba.  

Deputatul UDMR a subliniat că normele de aplicare a ordonanței, conform cărora se aprobă aceste documente, au apărut doar în 13 septembrie 2017, iar amenajamentele pastorale trebuie să prevadă compoziția floristică a pășunilor, ceea ce poate fi realizată doar în perioada de vegetație, și nu toamna târziu sau iarna. Astfel, a atenționat Sebestyén Csaba, administrațiile locale nu au posibilitatea să se conformeze termenului prevăzut de lege și să adopte documentația necesară până în ianuarie 2018. În opinia deputatului soluția este extinderea termenului limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale, astfel încât lucrările să poată fi efectuate pe timp de primăvară și vară. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.