Şi în 2012, voinţa comunităţii maghiare este prioritatea principală a UDMR

10.01.2012 | UDMR , Sănătate , Actualitate politică , Alegeri locale , Alegeri parlamentare
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Şi în 2012, voinţa comunităţii maghiare este prioritatea principală a UDMR

Marţi, 10 ianuarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut o conferinţă de presă la București în cadrul căreia a prezentat priorităţile legislative şi guvernamentale ale Uniunii, dar a abordat și alte subiecte precum proiectul Legii sănătății şi alegerile din acest an.

Referindu-se la prioritățile Uniunii, Kelemen Hunor a declarat: „Şi în acest an, ca şi în toți anii de până acum, pentru noi cea mai importantă prioritate este voința comunității maghiare, aceasta fiind determinantă în luarea deciziilor. Uniunea Democrată Maghiară din România va evita şi în 2012 sloganurile populiste şi va vorbi doar despre problemele concrete, reale, ale comunităţii. Stabilitatea economică dobândită în ultimii doi ani are la bază eforturile tuturor cetățenilor țării, iar Uniunea are ca scop menținerea acestei stabilități. Pentru aceasta este necesară o funcționare eficientă a Coaliției. Din punct de vedere al proiectelor legislative, UDMR are ca prioritate Legea minorităţilor, dar într-o formă care să permită crearea autonomiei culturale, asigurându-i-se acesteia cadrul juridic şi competențele necesare. Nu avem nevoie de o lege a minorităților lipsită de conținut. Noi nu renunțăm la această lege, vom relua dezbaterea ei ori de câte ori este necesar, până când ea va fi votată de Parlament” -  a precizat președintele UDMR.

Uniunea va acorda o atenție sporită soluționării problemelor sociale, iar în acest sens pregătește un pachet de legi care să vină în sprijinul familiei. „Așa cum am decis la ultima ședință a CRU, în anul 2012, va constitui o  prioritate crearea posibilității pentru mame de a se întoarce cât mai curând la locul de muncă, dacă vor dori acest lucru. Avem, însă, în vedere și o lege prin care să încurajăm creșterea natalității şi asumarea creșterii unui copil, inclusiv prin stimulente de ordin financiar, dând astfel posibilitatea familiilor de a-şi planifica un viitor aici, pe pământul natal ” – a mai spus Kelemen Hunor, referitor la proiectele Uniunii.

Președintele Uniunii a afirmat că UDMR va urgenta organizarea alegerilor parţiale, cât mai curând posibil, despre aceasta având loc deja discuții cu premierul Emil Boc: ”Noi am propus ca în a doua parte a lunii martie să aibă loc aceste alegeri parţiale, deoarece, după cum se cunoaște, în cele două grupuri parlamentare ale UDMR au rămas neocupate două locuri de deputat și unul de senator. Părerea mea este că locul de senator din județul Harghita, respectiv cel de deputat din județul Bihor vor rămâne în continuare ale UDMR” –a declarat Kelemen Hunor.

Referitor la alegerile locale și parlamentare ce vor avea loc în toamna acestui an, președintele UDMR este de părere că, pe parcursul lunilor martie-aprilie, Uniunea își va desemna candidații pentru alegerile locale, iar în ultima parte a verii, candidații la Senat și Camera Deputaților.   

În ceea ce privește demisia secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, Kelemen Hunor a declarat că regretă acest gest. ”Noi îl considerăm pe dl. Raed Arafat un specialist extrem de valoros și am încercat să îl convingem să renunțe la intenția sa de a demisiona, dar în mod evident respectăm decizia dânsului. Eu personal regret foarte mult plecarea sa de la Ministerul Sănătății și am speranța că va avea în continuare un rol important în sistemul sanitar românesc” – a concluzionat președintele UDMR, adăugând că, referitor la Legea sănătății, joi, la Cluj, vor avea loc consultări în cadrul Ședinței Prezidiului Uniunii.   

Kelemen Hunor a afirmat că există unele aspecte de fond ale Legii sănătății care  necesită o analiză mai precaută. Și asta pentru că,  deși proiectul de lege prevede privatizarea sistemului de asigurări de sănătate, atribuțiile actualei Case de Asigurări ar urma să fie preluate de opt societăți regionale private de asigurare. Acest sistem funcționează foarte bine în SUA și Elveția, dar beneficiază de un sprijin consistent din partea bugetului de stat. În opinia președintelui UDMR, societățile de asigurare din sectorul privat au în vedere doar obținerea de profit, ceea ce nu servește interesele contribuabililor, iar asiguratorii pot crea o situație de monopol prin rețeaua medicilor de familie și a producătorilor de medicamente.  Este de asemenea îngrijorător și faptul că proiectul de lege face posibil ca funcționarea spitalelor aflate în proprietatea statului să fie asigurată de firme private, dar nu clarifică în mod cert ce se întâmplă cu aceste instituții dacă, de exemplu, firma care asigură funcționarea lor dă faliment – a argumentat președiintele UDMR, Kelemen Hunor.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.