Sógor Csaba: Pentru un viitor comun în Transilvania avem nevoie de o prezență puternică a minorității maghiare la București și la Bruxelles

05.12.2016 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Sógor Csaba: Pentru un viitor comun în Transilvania avem nevoie de o prezență puternică a minorității maghiare la București și la Bruxelles

Deputatul european Sógor Csaba s-a întâlnit sâmbătă, 3 decembrie, cu candidații UDMR din județul Cluj pentru a discuta despre miza alegerilor și importanța prezenței parlamentare a comunității maghiare din România. Candidații pentru Camera Deputaților, Hegedüs Csilla și Csoma Botond, respectiv candidatul pentru Senat, László Attila, au fost prezenți la întâlnirea care a avut loc la Cluj-Napoca, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, și președintele executiv al organizației județene Cluj a UDMR, Antal Géza. La întâlnire s-au abordat subiecte importante, care ar putea afecta viitorul Transilvaniei.

Candidatul la Senat, László Attila, a deschis subiectul examenelor de rezidențiat, care există numai în două dintre cele douăzeci și opt de state membre ale Uniunii Europene, în România și Franța. În orice altă țară se angajează tineri medici pe baza unui interviu realizat de spitale. "Și noi ar trebui să eliminăm examenele de rezidențiat în forma lor actuală și ar trebui să permitem tinerilor medici să fie rezidenți nu doar în spitalele clinice, în centrele universitate, ci și în spitalele mai mici, județene sau chiar orășeneşti", a spus acesta.

Candidatul pentru Camera Deputaților și consilierul local din Cluj-Napoca, Csoma Botond, a abordat subiectul drepturilor lingvistice, unul care a fost în ultimul timp prezent pe agenda multor instituții europene. În opinia sa, avem nevoie de un cadru legislativ la nivelul UE pentru drepturile minorităților și drepturile lingvistice. În opinia candidatului, pragul din Legea folosirii limbii materne trebuie redus de la 20% la 10%, și trebuie introdus un prag alternativ, numeric, de 5.000 de persoane.

Candidatul la Camera Deputaților, Hegedüs Csilla, a vorbit despre situația a celor două şcoli maghiare aflate în lumina reflectoarelor în ultima vreme. În opinia acesteia, faptul că directorul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș nu își poate exercita funcția, iar clasa de artă a Liceului Apáczai din Cluj-Napoca a fost desființată în timpul anului școlar, pot fi interpretate ca atacuri la adresa comunității maghiare din România. Acesta este motivul pentru care ea, şi celălalt candidat, Csoma Botond, s-au angajat să facă tot posibilul în timpul mandatului lor din Parlament pentru a proteja educația în limba maternă. Cei doi vor munci pentru ca fiecare copil maghiar să aibă acces la o educație în limba maternă, oriunde ar trăi în Transilvania, și pentru ca fiecare copil din Transilvania să aibă acces la o educație competitivă, de calitate. Acest lucru reprezintă o prioritate pentru viitorul Transilvaniei.

Deputatul european UDMR, Sógor Csaba, a declarat: „Obiectivul nostru a fost mereu același: obținerea mai multor drepturi pentru comunitățile locale și păstrarea drepturilor existente. Muncim la Bruxelles pentru a ne asigura că vocea noastră este auzită în Uniunea Europeană. Eu mă folosesc de orice ocazie pentru a vorbi despre năzuințele și interesele comunității noastre, pentru a păstra aceste teme pe ordinea de zi", a spus el, adăugând că România, înainte de aderarea la UE, s-a angajat să garanteze drepturile minorităților care trăiesc aici. Cu toate acestea, în ultimii ani, am constatat un regres în această privință. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne facem vocea auzită în fiecare for unde suntem prezenți.

Candidații UDMR au cerut deputatului european să păstreze problema comunității maghiare din România pe ordinea de zi la Bruxelles. La finalul întâlnirii, cei prezenți au căzut de acord că putem construi un viitor comun în Transilvania doar dacă avem o prezență puternică în Parlament și la Bruxelles. Este important ca toate comunitățile locale să aibă o prezență puternică în Parlament ca să ne asigurăm că deciziile luate acolo, care afectează viața de zi cu zi a comunității noastre, sunt corecte. "Miza alegerilor parlamentare din 11 decembrie este Transilvania, viitorul pentru noi toți!", au subliniat aceştia.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.