Soluție pentru radierea, fără notificare, a PFA și ÎI – acțiunea ar fi putut avea ca rezultat pierderea finanțării nerambursabile

15.04.2019 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Soluție pentru radierea, fără notificare, a PFA și ÎI – acțiunea ar fi putut avea ca rezultat pierderea finanțării nerambursabile

”Un număr de 4.500 de autorizații pentru persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderi individuale (ÎI) au fost radiate până acum, fără notificare, de către Oficiul Registrului Comerțului, iar 577 dintre acestea au câștigat finanțare europeană nerambursabilă, periclitată acum de radiere”, a atras atenția senatorul UDMR, Antal Lóránt.

La sesizarea celor afectați, mulți dintre ei fermieri din Transilvania, Comisia economică a Senatului, a cărei membru este și senatorul UDMR, a găsit soluția: PFA-urile și ÎI-urile pot fi înscrise din nou, gratuit, în registrul comerțului, iar cererile pentru finanțare vor rămâne valabile.

”Antreprenorii vor primi sprijinul financiar, dar trebuie să se reînregistreze”, a subliniat Antal Lóránt adăugând că până în prima săptămână a lunii curente 2.514 de persoane au cerut reînscrierea în registrul comerțului.

„Finanțările furnizate de APIA au venit în sprijinul multor fermieri în ultimii 12 ani de la aderarea României la UE. Trebuie să țintim continuarea acestor finanțări și scăderea birocrației, nu împovărarea micilor antreprenori cu alte demersuri”, a arătat senatorul UDMR.

Acesta a amintit că o Ordonanță a Guvernului, aprobată în 2016, prevedea obligativitatea persoanelor fizice autorizate și a întreprinderilor individuale de a scădea numărul angajaților și a domeniilor de activitate pentru a se încadra sub noul plafon stabilit de ordonanță. Aceștia au avut la dispoziție doi ani pentru a face ajustările necesare, iar la sfârșitul anului trecut, odată cu scadența acestui termen, ORC a început radierea, fără notificarea prealabilă a PFA-urilor și ÎI-urilor afectate.

„Până acum au fost radiate 4.500 de autorizații, dar numărul celor afectați de ordonanță este de 29.000. Oficiul Registrului Comerțului nu a notificat persoanele afectate, astfel ca acestea să poată remedia situația pentru a nu pierde finanțările și contractele aflate în derulare”, a spus Antal Lóránt.

Soluția a fost găsită de Comisia Senatului din care face parte și senatorul UDMR. Comisia economică a inițiat o întrunire a reprezentanților ORC, APIA și a ministerului de resort, la care s-a stabilit reînscrierea gratuită, la cerere, în registrul comerțului a PFA-urilor și ÎI-urilor afectate, cu numele și numărul de înregistrare inițial. „Astfel, contractele în derulare ale acestor antreprenori nu vor fi afectate”, a precizat senatorul UDMR.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.