”Trebuie să ne asumăm responsabilitatea protecției și reprezentării politice a comunității maghiare”, este concluzia raportului politic prezentat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, la ședința CRU de la Târgu Mureș

28.02.2016 | UDMR , CRU , Târgu Mureş
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


”Trebuie să ne asumăm responsabilitatea protecției și reprezentării politice a comunității maghiare”, este concluzia raportului politic prezentat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, la ședința CRU de la Târgu Mureș

Fotografia de: Banga Előd-Ernő

„După toate eforturile pe care le-am depus în scopul afirmării și susținerii intereselor comunității, urmate de ani întregi de muncă susținută pentru dezvoltarea și progresul comunităților locale, UDMR are o nouă sarcină majoră: să protejeze și să garanteze siguranța comunității maghiare din România”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în raportul său politic prezentat sâmbătă, 27 februarie, la Târgu Mureș, în cadrul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU). Președintele Kelemen Hunor a adăugat că, pentru UDMR, afirmarea intereselor comunității maghiare și garantarea siguranței maghiarilor este și va continua să rămână o prioritate. Uniunea susține ferm ideea de justiție, însă se opune tuturor formelor de nedreptate, față de apariția, în această perioadă dificilă, a unor noi măsuri îndreptate împotriva comunității maghiare.

Președintele UDMR a vorbit reprezentanților Unionali despre faptul că, în ciuda evenimentelor surprinzătoare din sfera publică sau de la nivelul societății, Uniunea trebuie să continue munca în vederea îndeplinirii sarcinilor și angajamentelor asumate în urmă cu 26 de ani, obiective considerate, în continuare, esențiale. 

”Am fost deseori întrebat pe parcursul ultimelor zile dacă, în condițiile actuale, după cele întâmplate la Sfântu Gheorghe, mai are vreun rost asumarea unei funcții publice, a unei candidaturi la alegerile locale? Știu că nu este ușor să dai azi un răspuns convingător în acest sens. Știu că nu este ușor să ajungi la o concluzie. Dar decizia trebuie să fie fermă și asumată. La fel și responsabilitatea, lupta continuă, care să susțină o astfel de decizie, cu toate riscurile pe care aceasta le implică în plan personal. Vom depune aceste eforturi pentru respectarea promisiunii noastre că ne vom afla în slujba comunității”, a subliniat Kelemen Hunor, încurajându-i pe primarii, viceprimarii și consilierii locali și județeni ai UDMR să participe activ la alegerile locale din acest an.

Potrivit președintelui Kelemen Hunor, toți politicienii responsabili ai UDMR trebuie să considere Uniunea ca pe un instrument politic pentru îndeplinirea obiectivelor întregii comunității și nu a celor din agendele personale.

Uniunea noastră este o organizație a maghiarilor din România, un instrument politic și de afirmare a intereselor comunității. Este parte a vieții și inimii noastre, un instrument valoros pe care nu trebuie să îl pierdem. Trebuie, însă, să demonstrăm, chiar și în aceste condiții dificile, că avem candidați bine pregătiți, care se bucură de încrederea comunității, că sunt credibili și pot oferi răspunsuri corecte și eficiente la problemele cu care se confruntă comunitățile locale. Sunt oameni cu o viziune clară de viitor, iar prin munca lor de reprezentare, se pun în slujba comunităților locale”, a declarat președintele UDMR referitor la imaginea candidatului Uniunii la viitoarele alegeri locale. 

Kelemen Hunor a vorbit și despre acele pericole și situații inacceptabile pe care comunitatea maghiară a trebuit să le înfrunte în ultima perioadă. ”Trebuie să ne facem auzite vocile și trebuie să spunem clar și răspicat că toate lucrurile injuste care ni se întâmplă nu sunt simple coincidențe, ci sunt bine planificate și permanente. Informatori specialiști și autorități care acționează cu exces de zel sunt concentrați pe obiectivul lor de a ne retrage din drepturile noastre dobândite”, a arătat liderul UDMR amintind, ca exemplu, măsurile de limitare a folosirii limbii materne, sentințele judecătorești care dispun îndepărtarea inscripțiilor bilingve sau maghiare, renaționalizarea clădirii Colegiului Székely Mikó și ancheta în cazul proprietății bisericii romano-catolice din Sfântu Gheorghe, blocarea procesului de retrocedare, respectiv decapitările din conducerile administrațiilor locale în orașele Miercurea Ciuc, Gheorgheni și, cel mai recent, cazul de la Sfântu Gheorghe. 

”Sub pretextul luptei împotriva corupției se încearcă îndepărtarea din fruntea primăriilor a unor oameni care și-au demonstrat capacitatea lor de a construi, de a crea un viitor viabil. Dacă studiem cu mai  multă atenție dosarul de acuzare, actul de corupție nu este nicăieri specificat, dar nici măcar nu se face distincție între erorile care decurg din administrare și corupție”, a precizat Kelemen Hunor. Președintele UDMR a subliniat faptul că, deși lui Antal Arpad i-a fost interzisă exercitarea atribuțiilor de primar, Uniunea rămâne solidară cu edilul municipiului Sfântu Gheorghe.

 Președintele UDMR a mai precizat că sunt folosite instrumente juridice în vederea retragerii simbolurilor comunității, a drepturilor de folosire a limbii materne. Și, cu toate că există în vigoare o lege în acest sens, se împiedică afișarea inscripțiilor bilingve pentru denumirile stradale, la fel cum nici în cazul UMF Târgu Mureș nu se aplică prevederile Legii Educației. Pe de altă parte, se inițiază, în mod succesiv, proiecte de lege vădit anti-maghiare: privind interzicerea folosirii limbii materne, interzicerea intonării imnului secuiesc sau a chiar interzicerea UDMR.

”Aceste încercări creează situații din cauza cărora maghiarii își pierd și fărâma de încredere pe care o aveau față de instituțiile care asigură actul de justiție”, a adăugat Kelemen Hunor, atrăgând atenția reprezentanților Unionali că există discrepanțe uriașe între raportul de țară al Comisiei Europene, respectiv procesele câștigate la CEDO, care prevăd obligativitatea  plății unor daune în valoare de sute de mii de euro. În aceeași țară este posibil, de asemenea, ca în sistemul sanitar, pacienții maghiari să fie umiliți și discriminați: ”Cazurile din Tălișoara, respectiv Oradea, dovedesc faptul că discriminarea, atitudinea anti-maghiară nu ține cont nici măcar de starea de sănătate sau vârsta pacientului. Cazul de la Tălișoara este cunoscut, însă un eveniment asemănător, petrecut cu doar un an în urmă, la Oradea, a avut parte de mai puțină atenție ”, a adăugat președintele UDMR,

”Trebuie să luăm atitudine în apărarea maghiarilor, să dezvăluim orice de ofensivă, de încălcare a drepturilor minorităților. Să reprezentăm interesele noastre în toate forurile, administrații publice locale, legislativ, Parlament European, respectiv partenerii noștri internaționali. Să milităm pentru dreptatea noastră, să ne redobândim drepturile confiscate, respectiv cele pe care le revendicăm de multă vreme și nu ne-au fost nici până în prezent acordate”, a conchis președintele UDMR. 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.