UDMR: Am eliminat prevederile legale discriminatorii în cazul mamelor cu mai mulți copii

03.04.2019 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Am eliminat prevederile legale discriminatorii în cazul mamelor cu mai mulți copii

Astăzi am reușit să adoptăm, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care elimină o serie de prevederi discriminatorii pentru mamele care au mai mulți copii. Potrivit inițiativei UDMR, cuantumul indemnizației de creștere a copilului nu poate fi diminuat în cazul părintelui care beneficiază, din nou, de concediu de maternitate la mai puțin de 12 luni de la concediul anterior”, a declarat deputatul Csép Éva Andrea, după votul final de astăzi din Camera Deputaților.

Csép Éva Andrea a reiterat faptul că, în procesul de elaborare a proiectului de lege, au avut un rol important mamele din județul Mureș, care în cadrul mai multor forumuri de discuții au atras atenția asupra regulilor discriminatorii: "Legea adoptată astăzi este un progres în interesul  protejării  familiilor, am facilitat condițiile de acordare a concediului de creștere a copilului, dar România are nevoie de multe legi similare pentru a încuraja natalitatea și pentru a oferi un sprijin real și siguranță maximă întemeierii familiilor".

Legiuitorul UDMR, secretarul Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, a subliniat că, până în prezent, dacă un părinte solicita concediul de creștere a copilului în mai puțin de 12 luni de la concediul de maternitate anterior, cuantumul indemnizației primite pentru noua perioadă era calculată pe baza veniturilor din ultimele 12 luni. Noua sumă, practic, conținea și valoarea indemnizației anterioare, deci se ajungea la o sumă cu mult diminuată. "Acest articol a fost modificat astfel încât, în aceste cazuri, cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului să nu poate fi mai mic decât cel pentru creșterea copilului anterior”, a subliniat deputatul Uniunii.  

Csép Éva Andrea a mai adăugat că, prin această nouă lege, părintele aflat în concediu de creștere a copilului nu va pierde dreptul la indemnizație în situația în care obține, într-un an calendaristic, venituri impozabile ale căror nivel nu depășește suma de 6.250 de lei. Până în prezent această sumă a fost limitată la 3.750 de lei.

Actul normativ intră în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.