UDMR condamnă noua lege din Ucraina privind drepturile lingvistice și consideră acest act normativ o încălcare a drepturilor pentru minorități

25.04.2019 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR condamnă noua lege din Ucraina privind drepturile lingvistice  și consideră acest act normativ o încălcare a drepturilor pentru minorități

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi, legea privind anularea drepturilor lingvistice ale comunităților minoritare. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că, odată cu adoptarea noului act normativ, Ucraina nu s-a apropiat cu nimic de aderarea la UE, mai mult, a acționat strict în defavoarea acestui deziderat.  

Uniunea Democrată Maghiară din România se opune ferm noii legi privind drepturile lingvistice, iar președintele Kelemen Hunor consideră că decizia Radei Supreme (parlamentului unicameral de la Kiev) este o inițiativă de excludere și, în același timp, extremistă. Liderul Uniunii și-a exprimat speranța că nici Poroshenko, în ultimele zile ale mandatului, și nici noul șef al statului, Volidimir Zelensky, nu va promulga noua lege.

UDMR este solidară cu toate comunitățile minoritare din Ucraina, cu maghiarii din regiunea subcarpatică și cu românii care trăiesc pe teritoriul acestei țări. Comunitățile minoritare sunt afectate de prevederile noii legi, care restrânge dreptul de folosire a limbii materne la nivelul conversațiilor private și în cadrul ceremoniilor religioase.

”Îi dorim multă putere și tenacitate președintelui Uniunii Culturale a Maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, Brenzovics László și tuturor celor care apără cu mult curaj interesele comunității din care fac parte”, a adăugat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.