UDMR despre noua Lege a Pensiilor: Au fost eliminate prevederile discriminatorii și a fost acceptată propunerea UDMR privind persoanele cu dizabilități severe

19.12.2018 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR a votat, astăzi, Legea Pensiilor, care elimină inechitățile și discriminările cu care se confruntă sistemul de pensii și care, la propunerea Uniunii, extinde categoria pensionarilor de drept și pentru persoanele cu handicap grav - prevedere ce nu a fost inclusă în versiunea propusă de Guvern. După îndelungi discuții și dezbateri, UDMR a modificat în mai multe aspecte versiunea prezentată de Guvern. Deputatul Csép Éva Andrea, politicianul de specialitate al Uniunii în domeniul muncii și protecției sociale, a subliniat că UDMR a fost singura formațiune politică care s-a opus deschis înăspririi criteriilor de acordare a pensiilor de invaliditate și reglementărilor care vizează persoanele cu handicap grav. Intenția Guvernului a fost de a reglementa criteriile de acordare a pensiei de invaliditate într-un proiect de lege separat.

„Am spus foarte clar și concis că vom susține noua lege a pensiilor numai dacă Parlamentul va elabora o lege responsabilă din inițiativele Guvernului și va asigura, printre altele, condiții mai favorabile pentru persoanele cu dizabilități, în sistemul public de pensii. Din acest motiv, am menținut propunerile noastre de modificare și în cadrul dezbaterii plenare asupra  noului proiect de lege. Am completat categoria persoanelor care au dreptul la statutul de pensionar, incluzând și persoanele cu handicap grav dacă au realizat o treime din  stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Aceasta este o soluție de compromis, deoarece Guvernul intenționează să reglementeze printr-o nouă lege, cea a  indemnizației sociale, condițiile de acordare chiar si a pensiei de invaliditate pentru persoanele  care, de exemplu, au suferit accidente de muncă și nu dispun de  stagiul minim de cotizare  de 15 ani”, a precizat deputatul UDMR,  Csép Éva Andrea, referitor la noua lege adoptată, astăzi, în Parlament, adăugând că această soluție rezolvă doar parțial problema, iar dacă Guvernul nu își respectă promisiunea, în următoarea sesiune parlamentară UDMR va elabora un proiect de lege pentru a soluționa și aceste aspecteÎn cadrul lucrărilor din Senat și din Camera Deputaților am reușit să eliminăm o serie de dispoziții discriminatorii din noua lege a pensiilor. Aceasta prevede, printre altele, ca mamele care nasc și/sau cresc  cel puțin trei copii pot solicita pensionare anticipată. Însă această dispoziție nu era aplicabilă mamelor care au crescut un copil adoptat, chiar și pe lângă proprii copii", a subliniat deputatul UDMR și a adăugat că pensionarea anticipată este posibilă doar în cazul mamelor care au cel puțin 15 ani de stagiu de cotizare și au născut cel puțin trei copii care au fost crescuți până la vârsta de 16 ani sau – în cazul copiilor adoptivi – au fost crescuți pe o perioadă de 13 ani. Astfel, mamele se pot pensiona la cerere cu 6 ani mai devreme dacă au crescut mai mulți copii, iar de la al patrulea copil, pot beneficia, suplimentar, de încă un an în plus, pentru fiecare copil.

Totodată, la propunerea UDMR, au fost incluse în categoria locurilor de muncă care se încadrează în condiții speciale și profesiile de dansator popular și solist de muzică populară. 

Referitor la reglementările cele mai importante din Legea Pensiilor, Csép Éva Andrea a declarat că, în România, pensionarii trebuie să aibă cel puțin 15 ani de activitate profesională, iar potrivit noii legi la determinarea vârstei de pensionare va fi luată în considerare și perioada studiilor de masterat și doctorat, în plus față de cele prevăzute de actuala lege a pensiilor, cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare. De asemenea, prin noua lege se oferă posibilitatea persoanelor interesate, ca în cazul în care au realizat un stagiu minim de cotizare de 10 ani, să aibă posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă pe o perioadă de maximum 5 ani anteriori încheierii contractului, la alegere din perioade diferite.

”Noua Lege a Pensiilor plasează sistemul de pensii pe baze noi: calculul valorii punctului de pensie se modifică, însă nicio pensie nu se poate diminua în urma recalculării. Dacă noul calcul va duce la o valoare mai mică a pensiei, atunci persoana în cauză va primi suma care îi este mai favorabilă. Conform legii, valoarea punctului de pensie crește până în 2021, care la acea dată trebuie să ajungă la 1.875 lei. Din 2022 va fi aplicată o nouă metodă de calcul pentru stabilirea pensiilor”, a detaliat Csep Andrea Eva. 

Deputatul UDMR a mai spus că, prin aplicarea noii legi,  sistemul de pensii devine mai transparent, cetățenii vor avea acces la pagina de internet a Fondului Național de Pensii pentru a se informa online despre durata  contribuției, cuantumul veniturilor obținute și plata contribuțiilor sociale.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.