UDMR: Guvernul trebuie să stabilească de acum încolo pentru tot anul în curs zilele nelucrătoare care preced sau succed zilele de sărbătoare

27.06.2019 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Guvernul trebuie să stabilească de acum încolo pentru tot anul în curs zilele nelucrătoare care preced sau succed zilele de sărbătoare

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, în calitate de for decizional, modificarea legislativă inițiată de UDMR care obligă Guvernul să stabilească cel târziu până pe 15 ianuarie zilele nelucrătoare care preced şi succed zilele de sărbătoare, împreună cu stabilirea exactă a zilelor în care aceste ore de muncă vor fi recuperate. 

Szabó Ödön, viceliderul deputaților UDMR, a declarat după votul final că, cetățenii s-au confruntat cu imposibilitatea stabilirii din timp a programului lor, cu prilejul diferitelor sărbători, deoarece guvernele aprobau în ultimul moment câte un weekend prelungit sau mai multe zile libere consecutive.

”S-au creat probleme atât pentru angajați, cât și pentru sectorul antreprenorial atunci când Guvernul a aprobat, peste noapte, prin hotărâri de guvern, zile libere recuperabile. De aceea, UDMR a propus ca aceste zile să fie stabilite de Guvern printr-o singură hotărâre de guvern la începutul fiecărui an”, a explicat Szabó Ödön.

Deputatul UDMR, Dr. Vass Levente, autorul modificării legislative, a subliniat că, pe viitor, Guvernul trebuie să stabilească, până cel târziu la jumătatea lunii ianuarie a fiecărui an, printr-o singură HG zilele nelucrătoare, care nu sunt prevăzute în Codul Muncii, dar care vor fi declarate astfel zile libere, precum și zilele în care acestea vor putea fi recuperate: ”UDMR a reușit să propună pentru adoptare un proiect care să faciliteze planificarea și previzibilitatea în sectorul antreprenorial, ca urmare a faptului că fiecare antreprenor și angajat va fi informat din timp despre zilele nelucrătoare pe lângă cele legale, din anul în curs și zilele în care orele de muncă vor putea fi recuperateAceasta va însemna o planificarea mai eficientă pentru familii, o mai bună coordonare a programului pentru părinții care lucrează în sectorul public și privat, o administrație publică mai eficientă și predictibilitate pentru antreprenori".

Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, prin urmare Guvernul va fi obligat la instituirea acestei măsuri deja în luna ianuarie 2020.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.