UDMR și-a stabilit prioritățile pentru noua sesiune parlamentară

03.09.2019 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR și-a stabilit prioritățile pentru noua sesiune parlamentară

La începutul noii sesiuni parlamentare UDMR a sintetizat în decursul săptămânii trecute, iar în cadrul ședinței de astăzi a grupurilor reunite a stabilit care vor fi prioritățile formațiunii în sesiunea de toamnă. Printre acestea se află atât priorități legislative, care se află deja în circuitul parlamentar, dar care nu au fost încă adoptate, cât și inițiative legislative noi aparținând UDMR.

UDMR propune modificarea Codului Administrativ

UDMR va propune modificarea Codului Administrativ, adoptat prin Ordonanță de Urgență a Guvernului pe 3 iulie a.c. Poziția Uniunii este clară în acest sens: ”avem nevoie de o administrație publică mai eficientă și instituții publice care oferă servicii moderne”. UDMR va depune, din nou, propunerile sale vizând garantarea drepturilor lingvistice, prevederi care nu se mai regăsesc în versiunea adoptată de Guvern a proiectului de act normativ, dar care au fost adoptate în varianta inițială al parlamentului.

Promovăm sprijinirea familiilor

Sprijinul statului pentru familii este o condiție necesară pentru prosperitate pe pământul natal, de aceea sunt necesare programe la nivel național de sprijinire a familiilor, care să consolideze sistemul de scutire de impozite pentru familii și care să introducă beneficii pentru sprijinirea familiilor mari, cu mai mulți copii. Prin urmare, UDMR va elabora și va introduce un pachet cuprinzător de legi ]n vederea sprijinirii familiilor, oferind scutiri fiscale într-o serie de domenii, dar și pentru facilitarea cumpărării de case și mașini.

Susținem rolul prevenției în sistemul de sănătate

În noua sesiune parlamentară UDMR va propune adoptarea unor legi care vizează programele naționale de prevenție și garantează accesul tuturor cetățenilor la îngrijirea medicală.

Apele minerale și apele termale în beneficiul comunităților locale

Legislativul va lua, în această sesiune, o decizie privind unele modificări ale legilor care vizează exploatarea apelor termale și a apelor minerale. UDMR va milita pentru ca redevențele din aceste activități să vizeze comunitățile locale. Totodată, Uniunea va propune ca exploatarea și îmbutelierea apei să se producă într-o manieră sustenabilă pe termen lung. UDMR va propune posibilitatea pentru comunitățile locale să investească în obiective balneare și sanitare.  

Un mecanism mai eficient pentru despăgubirile în cazul pagubelor și daunelor produse de animalele sălbatice

În această sesiune parlamentară, Camera Deputaților va lua o decizie privind modificarea legii care reglementează despăgubirile în cazul daunelor și a pagubelor produse de animalele sălbatice. UDMR propune metode de despăgubire mai eficiente și mai rapide și o responsabilitate mai mare a statului în această privință. Conform poziției UDMR, fermierii nu sunt cei responsabili pentru măsurile luate de Guvern privind managementul efectivelor de animale sălbatice.

Inițiativă legislativă pentru retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist

UDMR va elabora și depune, în această sesiune, o propunere legislativă care va avea scopul de a soluționa problema sutelor de imobile confiscate de regimul comunist, dar neretrocedate încă bisericilor. Legiuitorii UDMR consideră că este inacceptabil ca, după 30 de ani de la Revoluție, să mai existe imobile în legătură cu care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietarilor nu a luat nicio decizie. UDMR va propune soluționarea acestei situații prin lege, astfel încât proprietarii să poată reintra în posesia imobilelor confiscate.

Poziția UDMR privind alegerea președinților de consilii județene

UDMR va propune abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului care modifică reglementările privind modul de alegere a președinților de consilii județene.  

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.