UDMR: Prin înființarea serviciilor socio-medicale nu poate înceta sprijinirea furnizorilor privați de servicii care funcționează cu succes de ani de zile

05.04.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Prin înființarea serviciilor socio-medicale nu poate înceta sprijinirea furnizorilor privați de servicii care funcționează cu succes de ani de zile

Plenul Senatului a adoptat luni, 3 martie, ordonanța de urgență a guvernului care prevede crearea unor centre socio-medicale, în subordinea administrațiilor locale. În timpul lucrărilor din comisiile parlamentare, UDMR a depus un amendament la proiectul de act normativ, care a fost adoptat și care face, astfel, parte din textul proiectului de lege. Scopul amendamentului a fost ca acele servicii sociale, care funcționează bine de ani de zile, să primească în continuare sprijin de la stat. 

„Sunt localități, cu unități private acreditate, care oferă servicii sociale și medicale și funcționează bine de ani buni. Noi am cerut ca în loc să se creeze noi centre socio-medicale, administrațiile locale din aceste localități să poată semna contracte cu unitățile existente. Iar fondurile guvernamentale disponibile în acest sens să poată fi virate către aceste unități private, acreditate”, a declarat senatorul UDMR, László Attila, președintele comisiei pentru sănătate a Senatului după votul din plen. Senatorul de Cluj a spus că amendamentul depus de UDMR este important pentru că altfel s-ar fi creat un sistem de stat din care ar rămâne pe dinafară unitățile private care desfășoară activități sociale, prestează servicii de îngrijire socială la domiciliu. Iar unitățile private care se vor crea pe viitor ar rămâne fără sprijin de la stat.

Senatorul Derzsi Ákos, membru al comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, a declarat că, în Transilvania, sunt furnizori de servicii sociale private care funcționează bine de 18 de ani, precum Fundația Diakónia sau Caritas Catolica.

Aceste organizații au autorizații și acreditare, altfel nici nu și-ar putea desfășura activitatea și nu și-ar putea deconta la casa de asigurări cheltuielile pentru serviciile sociale prestate. Aceste unități desfășoară de regulă două activități: îngrijire la domiciliu și asistență socială. În cazul serviciilor sociale acestea primesc fonduri de la Ministerul Muncii, iar pentru serviciile medicale prestate primesc bani de la Ministerul Sănătății. La începutul anului, Ministerul Muncii a tăiat bugetul pentru sprijinirea unităților care desfășoară activități sociale, iar acum, în ordinul Ministerului Sănătății, a apărut același risc: acele servicii medicale care erau până acum asigurate de unități private riscau să dispară dacă acestea nu ar mai beneficia de sprijin de la stat. Amendamentul UDMR a fost depus pentru a contracara acest risc”, a declarat Derzsi Ákos. Senatorul a explicat că dacă se taie finanțarea centrelor private care oferă servicii socio-medicale, vor putea funcționa doar cele create în subordinea administrațiilor locale, care, deocamdată, nu au experiența și logistica necesară. În lipsa acestora nu vor putea funcționa la fel de eficient ca acele unități care își desfășoară activitatea de aproape două decenii. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.