UDMR se pregătește de Congres – Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) s-a întrunit la Zalău

29.03.2015 | UDMR , CRU , Sălaj

UDMR se pregătește de Congres –  Consiliul Reprezentanților Unionali  (CRU) s-a întrunit la Zalău

Fotografia de: Banga Előd-Ernő

„Trebuie să păstrăm și în următorii 25 de ani valorile create în decursul acestui sfert de secol. Cea mai mare provocare, înainte de Congresul Uniunii din aprilie, este aceea de a identifica o direcție care dovedește pentru comunitatea nostră că poate avea încredere în noi, că noi suntem singurul ei aliat. Menținerea sprijinului comunității presupune anumite corecții, ca atunci când vom apela la sprijinul oamenilor, cu ocazia viitoarelor alegeri, să nu accentuăm sentimentul lipsei de speranță care se manifestă astăzi în societate și care ar putea pune în pericol viitorul reprezentării noastre politice. Congresul este momentul cel mai potrivit pentru a găsi cele mai bune soluții”, a afirmat Kelemen Hunor, președintele Uniunii, la reuniunea de la Zalău a Consiliului Reprezentanților Unionali. El s-a referit și la acele problemele actuale ale vieții politice care vor determina, în perioada următoare, circumstanțele și instrumentele reprezentării intereselor comunității.

Kelemen Hunor a prezentat unele măsuri care preced congresul: UDMR își propune o dezbatere privind amendarea Statutului Uniunii, iar pregătirea alegerilor interne din luna aprilie include, printre altele, și elaborarea unor documente programatice care să schițeze planuri de acțiune în domeniul politicilor publice, al educației. Acestea vor trasa direcția care trebuie urmată, în anii ce vin, de cei care apără interesele maghiarilor din România.

„ Noi am afirmat încă în faza de dezbatere a legislației privind sistemul uninominal faptul că acesta nu va fi un sistem funcțional. După două scrutinuri, s-a demonstrat că demagogia care promitea schimbarea a dus la un eșec, că acest sistem nu funcționează, nu s-a ridicat la înălțimea speranțelor investite în el”, a subliniat președintele UDMR, care i-a informat pe reprezentanții unionali și în legătură cu faptul că Uniunea nu a sprijinit în Parlament organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin deoarece ar fi creat posibilitatea unor înțelegeri politice care nu ar fi în interesul alegătorilor și care ar fi dezavantajoase și în privința intereselor minorităților. Din acest motiv, este salutară intenția menținerii, la următoarele alegeri locale, a sistemului cu un singur tur.

Atunci când s-a discutat despre alegerea președinților de consilii județene în cadrul consiliilor, UDMR s-a abținut, deoarece considerăm că un astfel de sistem nu are consecințe negative și s-ar putea dovedi favorabil în anumite județe cu populație maghiară. În același timp, am propus reducerea la 3 la sută a pragului electoral în cazul alegerilor locale, pentru că acest lucru ar putea aduce importante avantaje comunității noastre în județe ca Brașovul, Bistrița-Năsăud, Timișul sau Hunedoara”, a adăugat Kelemen Hunor precizând, de asemenea, că în cazul alegerilor pentru Parlament, în vederea asigurării unei reprezentări proporționale, UDMR a luat poziție în favoarea pragului alternativ și consideră de importanță crucială ca voturile fragmentate din regiunile cu populație maghiară mai puțin numeroasă să fie transformate în voturi utile, prin intermediul votului pe listă, pentru că în acest mod nu numai că ar fi asigurată reprezentarea maghiarilor, ci s-ar exclude și caracterul imprevizibil al procesului de obținere a mandatelor parlamentare.

Chiar și în condițiile actualei stări de spirit, a lipsei de perspectivă în societate, noi trebuie să fim atenți la aceste aspecte pe termen lung, fiindcă sunt importante în privința reprezentării intereselor comunității”, a arătat președintele Uniunii. În ceea ce privește noutățile în materie de legislație, el s-a referit și la noua lege a partidelor politice și la cea a finanțării partidelor care arată că societatea noastră cade dintr-o extremă în cealaltă, nu găsește echilibrul, calea de mijloc.

Kelemen Hunor a făcut referire, de asemenea, la propunerea realizării unui acord care să reglementeze relația majoritate-minoritate, o înțelegere care să asigure maghiarimii, într-o lume a incertitudinii și schimbărilor, garanții instituționale și caracterul irevocabil al drepturilor deja obținute.

Nu putem lăsa fără răspuns nici Strategia de siguranță publică elaborată de Ministerul Afacerilor Interne, un document al cărui spirit și logică le considerăm alarmante și inacceptabile, fiindcă include, printre sursele de pericol, manifestațiile de stradă pașnice pentru autonomie. Prin acest mod de gândire se urmărește întărirea asimilării și fricii, la un secol după Proclamația de la Alba Iulia. Acum sunt prezentate drept un pericol public năzuințele care atunci au fost considerate legitime și firești”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a adăugat că UDMR solicită Guvernului să nu adopte această strategie în forma actuală, să se abțină și de la legiferarea unor astfel de măsuri discriminatorii și restrictive. Totodată, UDMR a calificat drept alarmante anchetele instituționale cu privire la restituirea  proprietăților către bisericile istorice.

Acest proces proiectează asupra bisericilor umbra încălcării legilor, pune piedici procesului de restituire. Mai mult, ar putea chiar să declanșeze un proces al renaționalizărilor, la 25 de ani după prăbușirea regimului comunist”, a declarat președintele Uniunii.

Consiliul Reprezentanților Unionali  (CRU) s-a întrunit la Zalău Consiliul Reprezentanților Unionali  (CRU) s-a întrunit la Zalău Consiliul Reprezentanților Unionali  (CRU) s-a întrunit la Zalău