Viața publică are nevoie de personalități exemplare – Kelemen Hunor la depunerea de coroane la monumentul unui mare luptător pentru libertate

24.10.2014 | Comemorare , alegeri prezidențiale
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Viața publică are nevoie de personalități exemplare – Kelemen Hunor la depunerea de coroane la monumentul unui mare luptător pentru libertate

Fotografia de: Banga Előd-Ernő

 „Astăzi, 24 octombrie 2014, la cea de-a 165-a comemorare a morții lui Szacsvay Imre, marele luptător pentru libertate orădean, exemplul dat de el transmite un mesaj comunității maghiare din Partium și din întreaga Transilvanie: este de datoria acestei comunități să fie conștientă de țelurile sale, să știe ce fel de viitor își dorește. De asemenea, trebuie să înțelegem că numai prin mijlocirea puterii de care dispune comunitatea vom putea obține ceea ce ne propunem ca sarcină de viitor. Trebuie să continuăm lupta pentru libertatea noastră, pentru drepturile noastre”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în discursul omagial rostit la Oradea, la evenimentul organizat în memoria luptătorului pentru libertate Szacsvay Imre.

„Cu toate că Revoluția de la 1848-49 a fost înfrântă, năzuințele, țelurile pentru care s-a dus lupta atunci sunt și astăzi vii pe tot cuprinsul Europei, deoarece dezideratul fundamental al individului, al comunității și al națiunii este libertatea - posibilitatea de a decide, pe deplin conștienți de îndatoririle noastre și în deplină libertate, cum vrem să trăim”, a spus candidatul Uniunii la Președinție, în fața orădenilor prezenți la adunarea comemorativă.

 

În discursul său, Kelemen Hunor a subliniat faptul că luptătorul orădean pentru libertate Szacsvay Imre a fost un reprezentant de frunte al liberalismului reformist al epocii în care a trăit, un om a cărui personalitate iese în evidență într-un mod exemplar printre ceilalți luptători pentru libertate, cu toate că memoria colectivă a comunității transilvănene nu îi acordă atenția de care au parte generalii martiri de la Arad, atenție pe care ar merita-o și Szacsvay.

 

Președintele Uniunii a apreciat în mod deosebit efortul orădenilor și organizației locale a UDMR, pentru modul în care cultivă amintirea lui Szacsvay Imre, menținând-o în actualitate și promovând în rândul generațiilor tinere activitatea sa publică de lider. Comunitatea maghiară are nevoie de o personalitate exemplară, care a fost gata să își dea și viața pentru principiile sale.

„Foarte adesea, și noi suntem nevoiți  să luăm de la capăt lupta pentru libertatea noastră, fiind nevoiți să recâștigăm iar și iar, drepturi atât de greu obținute. Nu cu sabia și nu cu tunul, nu împotriva cohortelor vreunui țar sau împărat ci, înarmați cu forța argumentelor și cu multă răbdare, trebuie să înfruntăm prejudecățile, care sunt o piedică în calea noastră spre libertate”, a arătat Kelemen Hunor în încheierea discursului său.

 

Kelemen Hunor la depunerea de coroane la monumentul unui mare luptător pentru libertate Kelemen Hunor la depunerea de coroane la monumentul unui mare luptător pentru libertate Kelemen Hunor la depunerea de coroane la monumentul unui mare luptător pentru libertate
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.