Rețelele de transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale ar putea fi extinse pentru a servi mai multe gospodării, iar cele existente ar putea fi reabilitate și modernizate, toate acestea cu finanțare din bugetul central, conform unei propuneri de modificare legislativă a UDMR. Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de prima Cameră sesizată, în ședința din 5 decembrie.
„Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi propunerea de modificare legislativă elaborată de UDMR care prevede posibilitatea ca administrațiile locale, indiferent de mărimea localității, să aloce fonduri din bugetul anual pentru sprijinirea activităților organizate de tineri. Până în prezent, localitățile mai mici aveau posibilitatea de a aloca fonduri doar pentru evenimente sportive și cultural-educative”, a arătat liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, după ce Camera inferioară a Parlamentului a decis în favoarea proiectului de act normativ a Uniunii Korodi Attila, deputatul din județul Harghita, a declarat că Legea, în forma actuală, este discriminatoare pentru localitățile care nu sunt municipii reședință de județ și nu pot aloca un buget destinat activităților de tineret, iar propunerea UDMR a fost elaborată în vederea soluționării acestei discrepanțe.
„Actuala formă a Legii Tinerilor este discriminatoare, deoarece asigură doar consiliilor județene și autorităților locale municipale posibilitatea de a aloca fonduri din bugetele lor pentru a sprijini activitățile de tineret. Administrațiile locale care nu sunt municipii reședință de județ pot sprijini numai activitățile sportive și cultural-educative. UDMR a inițiat un proiect de modificare legislativă pentru ca toate administrațiile locale din România să aibă posibilitatea de a susține activitățile destinate tinerilor, organizate de ONG-urile de tineret”, a precizat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, marți, după votul final din ședința de plen.
„Azi am făcut un pas spre descentralizare. Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat astăzi proiectul de lege al UDMR care stimulează piața liberă a materialelor de construcții”, a arătat deputatul UDMR, Szabó Ödön, după ce Camera inferioară a Parlamentului a adoptat inițiativa legislativă depusă în ciclul parlamentar precedent. Deputatul bihorean Szabó Ödön a precizat că actul normativ a fost elaborat și inițiat de senatorul UDMR de Covasna, Fejér László Ödön.
„Prin decizia de miercuri, 17 iunie, a fost soluționată o neclaritate cu care s-au confruntat în ultima perioadă numeroși operatori economici care obțin venituri din vânzarea tipăriturilor mixte. După cum se cunoaște, Administrația Fondului Cultural Național, în baza unor reglementări legislative, obligă agenții economici la plata unei cote fiscale de 3 la sută, pentru anumite categorii de tipărituri. Legea modificată, ieri, prevedea obligativitatea achitării taxei de 3 la sută și pentru tipăriturile mixte, însă, din păcate, din cauza nedefinirii clare a obiectului impozitării, nestabilirii produselor care se includ în categoria tipăriturilor mixte, au avut loc mai multe abuzuri, fiind amendate numeroase societăți comerciale. Datorită inițiativei legislative a UDMR, această situație este soluționată, întrucât am solicitat să se renunțe la termenul de tipărituri mixte şi la eliminarea acestuia din textul legii”, a arătat deputatul Uniunii, Fejér László Ödön, unul din principalii inițiatori ai modificării legislative.
Inițiativa legislativă a grupului UDMR din Camera Deputaților, elaborată în luna iunie a anului trecut, are ca scop simplificarea activității contabile pentru organizațiile civile, neguvernamentale. În cursul acestei săptămâni, Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a efectuat un raport privind propunerea Uniunii, în timp ce Guvernul a inclus în textul unei ordonanțe de urgență inițiativa UDMR.
Potrivit deciziei Camerei Deputaților, societățile private, instituțiile private și societățile cu capital integral sau parțial de stat, pot elibera tichete de vacanță pentru angajați.
Camera Deputaților a votat, marţi, în favoarea proiectului de lege ce vizează acordarea unor despăgubiri de la bugetul de stat pentru persoanele fizice care, înainte de anul 1990, au constituit depozite la CEC în vederea achiziționării de autoturisme marca Dacia.
„Secuimea, maghiarimea din Transilvania, nu vrea să priveze pe alţii de nimic, însă doreşte să decidă în chestiunile proprii”, a declarat, duminică, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Marele Marş al Secuilor.
În interpelarea adresată azi ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, respectiv ministrului Finanţelor Publice, deputatul UDMR, Fejér László Ödön, a reproşat Guvernului măsurile luate în privinţa introducerii de noi impozite pentru mediul de afaceri din România, respectiv lipsa de profesionalism a autorităţilor în procesul de identificare a evazioniştilor şi colectare a taxelor şi impozitelor.